Novi američki ministar zdravstva Tom Price - kritičar Obamacarea


američki ministar zdravstva Tom Price

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 17.02.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

Novi američki ministar zdravstva Tom Price - kritičar Obamacarea

Prošlog je tjedna američki predsjednik Trump objavio ime novog  ministra zdravstva. To je dr. med. Tom Price (62) američki liječnik i političar, član Republkanske stranke.

 

Rođen je 08. 10. 1954.  u Michiganu. Naslov doktora medicine stječe na Medicinskom fakultetu Michiganskog sveučilišta, nakon čega je 20 godina radio u privatnoj klinici kao ortopedski kirurg. Bio je i ravnatelj kliničkog odjela ortopedske kirurgije pri Bolnici Grady Memorial u Atlanti.

 

Oženjen je političarkom Betty Price, zastupnicom Državnog senata Georgije u više mandata, s kojom ima sina Roberta, također političara.

 

Prema vjerskoj pripadnosti izjašnjava se  prezbiterijancem. Istaknuti je PRO-LIFE aktivist i protivnik legalizacije pobačaja.

 

U politiku ulazi izborom u Savezni senat Georgije na područnim (lokalnim) izborima 1993. godine. A nakon toga dobiva i lokalne izbore 1996., 1998., 2000. i 2005. Kao državni senator Georgije, u dvanaestogodišnjem mandatu bio je član ili predsjednik saveznih odbora za gospodarski razvoj, turizam, etiku, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu skrb te zakone.

 

Na parlamentarnim izborima 2004. godine Price je po prvi put izabran za  zastupnika u Zastupničkom domu. Osvojio je i izbore 2006., 2008., 2010., 2012., i 2016. godine, gotovo sve sa dvotrećinskom većinom biračkih glasova. Jedan je od rijetkih Republikanskih, i američkih političara uopće, kojemu je uspjelo šest puta zaredom osvojiti mandat u Zastupničkom domu u istoj izbornoj jedinici.

 

Na prijedlog Donalda Trumpa, 10.01.2017.  Tom Price je potvrđen za Ministra zdravstva i socijalne skrbi s 52 glasa za i 47 glasova protiv. ( Izvor: wikipedia)

 

„Price, republikanski kongresmen u šest mandata i ortopedski kirurg, gorljivi je kritičar zakona o dostupnoj zdravstvenoj zaštiti, popularno znanog kaoObamacare“. Kao ministar zdravstva Price će najvjerojatnije biti zadužen za ukidanje dijela tog zakona. Trump je, naime, u kampanji najavio da će prvog dana u Ovalnom uredu od Kongresa zatražiti da odbaci „Obamacare“'.  No, nakon izborne pobjede Trupp je  je za Wall Street Journal kazao da postoje dijelovi tog zakona koji mu se sviđaju, poput mogućnosti da mlađi ljudi dulje ostanu na osiguranju svojih roditelja te zabrane osiguravateljima da odbiju zdravstveno osiguranje na temelju već postojećih zdravstvenih tegoba.“ ( Izvor: Hina, 20170210)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.