Dan sestrinstva: Božena Kapitarić Naj medicinska sestra 2017.


Kapitarić Božena, www.zvu.hr

Autor/Izvor: V. Cerkvenik

Objavljeno: 11.05.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Dan sestrinstva: Božena Kapitarić Naj medicinska sestra 2017.

Zašto državna zdravstvena administracija ne prepoznaje izvrsnost?

 

U četiri je godine dva puta proglašenaj najboljom  medicinskom sestrom: 2013. su je izabrale njezine kolegice a 2017.  su je najboljom proglasili pacijenti. Božena Kapitarić,  glavna je  sestra u dnevnoj bolnici s kemoterapijom u ŽB Čakovec - kroz koju svakodnevno od 7 do 20 sati prođe i do 70 pacijenata.

 

Prvo veliko priznanje dobila je prije 4 godine kad ju je Hrvat­ska udruga medicinskih sestara proglasila najsestrom. Drugo veliko priznanje joj je uručeno 08.02. 2017.  kada ju je najbo­ljom sestrom u državi izabrala Udruga hrvatskih pacijenata.

 

Najsestra Božena  zaposlena je kao glavnu sestra u Centralnoj dnevnoj bolnici s kemoterapijom u ŽB Čakovec. K tome je već 18 godina aktivna kao volonterka u Međimurskoj ligi za borbu protiv raka. A potaknula je i članove  svoje obitelji na volontiranje jer „Emocije ne mogu ostaviti u bolnici. Vežemo se uz pacijente i teško ih je gledati kako tonu i polako odlaze“*.

 

Posao medicinske sestre - specifično one koja radi s teško bolesnim pacijentima na kemoterapiji -  nije samo posao radi plaće  kojom se podmiruju  životni troškovi svoje obitelji. „Naše zanimanje postalo je poziv jer na raspolaganju pacijentima trebate biti i izvan radnog vreme­na. Blaga riječ i  ono najvažnije, povjerenje, liječenje im čine lakšim. Uvijek si uzmemo dovoljno vremena za pacijente kojima to nekad znači više i od terapije koju im dajemo“ -  rekla je najsestra Božena u intervjuu za Večernji list 20170208.

 

Nije dobro to što u hrvatskim javnim zdravstvenim ustanova nema novih zapošljavanja za medicinske sestre. Nije dobro ni to što su im plaće male. Ali, najgore od svega je to što je zdravstveni sustav postavljen tako da ne nagrađuje izvrsnost. Primjerice, najsestra  B. Kapitarić, uvjerena je da je stručno usavršavanje neizostavno. Ona je nakon 30 godina staža kao prvostupnica sestrinstva odlučila upisati stručni diplomski studij u Zagre­bu. Prije nekoliko godina ga je i završila, stekavši titulu diplomi­rane medicinske sestre. No, koefi­cijent za obračun plaće za sestre s visokom stručnom spremom ostao je na razini onih s višom, što znači 1.000 - 2000 kuna niže plaće. „Ali za to nije kriva bolnica, nego su­stav. Ako želite biti uspješni na poslu, trebate se educirati.“ – kaže najsestra Božena *

 

Zalaganje i izvrsnost najsestre Božene Kapitarić:

  • prepoznale su kolegice (priznanje Hrvat­ske udruge medicinskih sestara 2013.)
  • prepoznali su i pacijenti (priznanje Udruge hrvatskih pacijenata 2017.),
  • prepoznala je i Županija međimurska, osnivač/vlasnik ŽB Čakovec (poklonili su Boženi bicikl i wellness uz priznanje za najsestru)

Nažalost, državna zdravstvena administracija  (bez obzira na to je li na čelu Ministarstva zdravlja/zdravstva SDP ili HDZ) ne prepoznaje zalaganje i izvrsnost angažiranog medicinskog osoblja poput Božene. Jer – kako kaže Božena -  koefi­cijent za obračun plaće za sestre s visokom stručnom spremom ostao je na razini onih s višom, što znači 1.000 - 2000 kuna niže plaće.

 

 

 

*MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

obilježava se svake godine 12. svibnja, na rođendan osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale. U Hrvatskoj   ima 32.000 medicinskih sestara i tehničara, među kojima njih 29.000 radi u sustavu zdravstva. Srednjoškolsko obrazovanje ima njih 80%,  a 18 % studij sestrinstva a njihovi obrazovni programi  su usklađeni s Direktivom Europske unije.  Otvoren je sveučilišni diplomski studij za sestre koji je nužan preduvjet za upisivanje poslijediplomskih studija. S Europskom unijom je dogovoreno da se sestrama koje su završile srednju medicinsku školu, obavile pripravnički staž, položile stručni ispit i koje rade najmanje 3 godine, automatski priznaje kvalifikacija u zemljama EU.  (IZVOR: Ministarstvo zdravlja 2012.)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.