Ima li u ljekarnama krivotvorina? Projekt serijalizacije lijekova


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 21.02.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Ima li u ljekarnama krivotvorina? Projekt serijalizacije lijekova

U trenutku izdavanja lijeka u bilo kojoj od 1120 hrvatskih  ljekarni,  ljekarnik će se spojiti na nacionalnu bazu podataka i provjeriti je li pakovanje koje upravo predaje pacijentu originalno ili je to možda krivotvorina. Riječ je o projektu serijalizacije lijekova (provjere da nisu krivotvoreni) koji počinje u veljači 2019. a koji bi trebao isključiti svaku mogućnost  pojave kri­votvorenog lijeka u ljekarnama. Svaka kutija lijeka će već u proizvodnji dobiti svoju jedinstvenu šifru koja će biti  pohranje­na u repozitorij.

 

Podsjetimo, veljača 2019. je rok za implementaciju Direktive o krivotvorenim lijekovima i De­legirane uredbe Komisije EU iz 2015. U procesu serijalizacije lijekova – kojim EU želi iskorijeniti krivotvorenje lijekovima u legalnoj prodaji u ljekarnama – najuspješnije su Njemačka i Švedska dok je Hrvatska još dosta daleko od cilja:

  • nije još  nabavljen softver, koji će omogućiti svakom ljekarniku u 1120 hrvatskih  ljekarni, da se spoji na nacionalnu bazu podataka i provjeri je li kutija koju upravo predaje pacijentu original­na ili je to možda krivotvorina,
  • nije još ustrojen repozitorij,
  • nije još imenovano nacionalno tijelo koje će obavlja­ti nadzor serijalizacije...

Susjedna Slovenija, koja ima znatno manju ljekarničku mrežu s 327 ljekarni, poprilično je odmakla u pripremama za implementaciju EU Direktive o krivotvorenim lijekovima. Slovenci su još  krajem 2015. osnovali Zavod za serijalizaciju lijekova i uvjereni su da će serijalizaciju početi primjenjivati od veljače 2018. godine. (Izvor: Miran Golub, predsjednik Lekarniške zbornice Slovenije*)

 

Posebna priča su lijekovi koji se prodaju putem interneta. Oni će ostati izvan sustava serijalizacije a kupci koji ih nabavljaju tim putem morat će sami preuzeti rizik da im u ruke dospiju i da koriste krivotvorene lijekove. Podaci kojima raspolaže Hrvatska ljekarnička komora (HLJK), ukazuju na to da je svaki drugi lijek (oko 50%) koji se nabavi putem interneta krivotvoren. Jedan od uzroka je i to što Hrvatska još nema regulativu za  internetsku prodaju lijekova.

 

*Projekt serijalizacije (implementacija Direktive o krivotvorenim lijekovima) u legalnom lancu opskrbe u Hrvatskoj, predstavljen je 09.02.2017. na stručnom skupu Hrvatske ljekarničke komore (HLJK), Hr­vatskog farmaceutskog društva i Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ).

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.