Zdravstvena skrb na otocima: dajte nam likara, može i izbjeglica


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 22.02.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Zdravstvena skrb na otocima: dajte nam likara, može i izbjeglica

„Dajte nam likara. Ima ih sigurno i među izbjeglicama. Ili pošaljite dotura Luiggija ka iz Velog mista. Dajte nam nekoga. Mi bi i s jednim penzionerom bili zadovoljni. Imamo i stan za doktora…“ – kukaju  stanovnici otoka Molat, koji je manje od dva sata vožnje katamaranom udaljen od svog administrativnog središta – Zadra.

 

Iako su problemi koji  muče otočane brojni, najveći je  - liječnik. Trebao bi liječnik na Molat dolazit  svakog utorka i četvrtka. I to sa susjednog otoka Ista. Narav­no, ako mu vremenske prilike do­zvole da se barkom može prebaciti s jednog otoka na drugi.  K tome, vikende otočki liječnik provodi s obitelji koja živi  u Zadru. Molaćani tvrde da prođe i po 15 dana, a da liječnika na njihovu oto­ku ne bude, da ne odlazi u kućne posjete.

 

„Mi ovdi na Molatu živimo u 3 sela i nema­mo doktora, a na Istu je samo 1 selo i oni likara imaju. Naša je ambulanta bila dobro opremljena, od donacije koje smo dobili mi, a sad je sve odnilo na Ist. Bolesni moramo putovati brodom u Zadar i onda samo jedni druge zarazimo. Liti nam pomažu gosti doktori, kad je nešta hitno, moraš zvati Zadar da pošalju ili brod lučke kapetanije ili policijski. A onda se dogodi da se brod iza punte vraća natrag jer pacijent nema uza se OIB, ka šta je bilo Milki, ženi od 96 godin“ - žesti se Henryka-Sylwia Tetzlaff-Mračić, Poljakinja koja živi na  Molatu.  (Izvor: *Večernji list 20170211)

 

I dok su Molaćani nezadovoljni  „šeranjem“  doktora koji veći dio tjedna ordinira na Istu,  Išćani  imaju manja očekivanja i više strpljenja:  „Dobro je, neka  čekamo. Glavno da imamo doktora. Imam 80 godina, a već  55 godina tu dolazim“ – kaže Vojka Sindičić,  umirovljenica s otoka Ista.*

 

Hrvatska ima 1244 otoka, otočića i  hridi. Stalno su naseljena tek  47 otoka i poluotok Pelješac. (Ne)dostupnost zdravstvene zaštite i socijalne usluge pomoći u kući, loša prometna povezanost - to su problemi koji muče gotovo sve otočane. Od specijaliziranih brodica za hitni medicinski prijevoz s otoka, čije je uvođenje bio najavljivao bivši ministar zdravlja Dario Nakić, nema ništa. Hitni helikopterski (medicinski) prijevoz funkcionira samo za vrijeme vršne turističke sezone….

 

Početkom veljače na Malti je održana europska rasprava o budućnosti otoka. Nazočio joj je i naš europarlamentaracc Tonino Picula, potpred­sjednik MS za otoke - Europskog parlamenta. „On je izjavio da je svaki problem koji muči zajednice na kopnu, na otocima dodatno naglašen, obja­snivši to na primjeru trudnice koja treba s udaljenog otoka doći do bolnice na kopnu. Samo, na našim se malim otocima takav problem ne može dogoditi jer ni trudnica ni djece – nema.“ (Izvor: *Večernji list 20170211)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.