*Dan Down sindroma: liječnik D. Bursać besplatno trenira djecu taekwondo


Liječnik Danijel Bursać, trener Taekwondo kluba Čigra

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 21.03.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan Down sindroma: liječnik D. Bursać besplatno trenira djecu taekwondo

Danijel Bursać, liječnik u KB Merkur i taekwondo trener u klubu Čigra posvećen je radu s djecom s Downovim sindromom. Nakon posla - koji obavlja kao ginekolog na Zavodu za perinatologiju i opstetriciju Klinike za ženske bolesti i porode u KB Merkur – odlazi u sportsku dvoranu i tamo bez naknade, volonterski trenira taekwondo s djecom koja imaju Downov sindrom.

Prije dvije godine dr. Bursać  je odlučio - da svom dugogodišnjem bavljenju taekwondoom - da dodanu vrijednost i prilagodi ga djeci s posebnim potrebama i na taj im način olakša svakodnevni život.

 

"Nismo imali nikakvu opremu, roditelji su napravili pomoćne sprave od cijevi za vodu" – prisjeća se Danijel početaka. Do danas su uz pomoć donacija uspjeli  skupiti najnužniju opremu ali je sada dvorana postala premala jer je iz dana u dan sve veći interes. Zbog toga su na čekanju projekti otvaranja novih grupa i proširivanja djelokruga rada  na  djecu s drugim oblicima  motoričkih ili intelektualnih poremećaja. U planu je i uključivanje zdrave djece ali one lošeg imovinskog stanja ili bez roditelja, da se i njima omogući besplatni  trening taekwondoa.

 

Dr. Bursać je uključen i u kampanje za prikupljanje sredstava poput  humanitarne akcije koju je  organizirao Lions club Kaptol u Oktogonu uoči fašnika.

 

** Projekt Taekwondo kluba "Čigra" ima za cilj u društvo uključiti djecu s po­teškoćama u razvoju kroz učenje  osnovnih elemenata toga sporta. Prikupljeni novac iskoristit će se za kupnju specijalizirane opreme i uređenje veće dvorane. "Čigra", naime, projekt provodi u prema­lenoj dvorani s neprilagođenom opremom, a svi treneri rade kao volonteri.

 

* 21.03. Svjetski dan osoba s Down sindromom

obilježava se simbolično 21. dana  3. mjeseca u godini. Naime, osobe s Down sindromom imaju genetsko odstupanje pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta. Odstupanje se očituje u tome da se tijekom diobe spolnih stanica 21. kromosom kopira tri puta stoga je i 21. 3. simbolično odabran kao datum kada se obilježava Međunarodni dan sindroma Down. Osim klasične trisomije 21, postoje osobe sa sindromom Down koji imaju dvije različite vrste stanica, jednu s normalnim brojem kromosoma, a drugu s 47 kromosoma, tzv. mozaicizam. Postoji i treći oblik kada dolazi do translokacije dijela kromosoma 21. Mozaicizam se javlja u samo 1-2% slučajeva sindroma Down, a translokacija se javlja u 3-4% posto slučajeva. Prosječno jedno od 650 novorođene djece rađa se s Downovim sindromom. (Izvor: www.stampar.hr)
Ujedinjeni narodi (UN) su krajem 2011. prihvatili predloženu rezoluciju i donijeli odluku kojom se 21. ožujka obilježava kao  Svjetski dan osoba s Down sindromom.Usvajanjem ove odluke UN iskazuje svoju podršku zaštiti prava osoba s Down sindromom u cijelom svijetu ( Izvor: www.zajednica-down.hr/)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.