Dokumentarac "PRIČEST" o Oli i njenom *autističnom bratu (73 min)


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 31.03.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Dokumentarac "PRIČEST" o Oli i njenom *autističnom bratu (73 min)

Poljakinja Anna Zamecka autor je  dokumentarca "PRIČEST"  o 14-godišnjoj Oli koja sama organizira proslavu Prve pričesti svom autističnom bratu kako bi ujedinila  disfunkcionalnu obitelj. Ovaj je dokumentarni film prikazan na ** Zagrebačkom festivalu dokumentarnog filma  (ZAGREBDOX) koji je održan od  26. veljače do 5. ožujka 2017. u Zagrebu.

 

Kada su odrasli neučinkoviti, djeca moraju brzo odrasti. Ola ima četrnaest godina i brine se o disfunkcionalnom ocu i autističnom bratu. Živi u nadi da će vratiti majku – koja ne živi s njima - i ponovno spojiti obitelj.

 

Proslava primanja sakramenta (Prve pričesti) njezina autističnog brata Nikodema prilika je da se obitelj okupi. Ola je zadužena za pripremu proslave…. Dokumentarni film Pričest otkriva ljepotu odbačenih, snagu slabih i potrebu za promjenom kada se to čini nemoguće, Ovaj intenzivan tečaj odrastanja uči nas da nijedan poraz nije konačan – posebice kada je u pitanju ljubav.

 

Scenarij i režiju dokumentarca Pričest potpisuje Poljakinja Anna Zamecka.. Ona pohađa , studij novinarstva, antropologije i fotografije u poljskoj Varšavi   i u danskom Kopenhagenu a studij režije dokumentarnih filmova na Filmskoj školi Wajda. Pričest (2016) njezin je dugometražni prvijenac s kojim je osvojila brojne nagrade:  DOK Leipzig 2016 – Nagrada Mlade oči, Međunarodni filmski festival u Bratislavi 2016 – najbolji dokumentarni film, IDFA 2016, Filmski festival u Locarnu 2016, Filmski festival u Varšavi 2016, Međunarodni filmski festival u Minsku Listapad 2016, Međunarodni filmski festival Camerimage 2016; FIPRESCI (poljski ogranak) – posebno priznanje u kategoriji najboljeg poljskog filma 2016.

 

**Na programu 13. po redu Zagrebačkog festivala dokumentarnog filma  (ZAGREBDOX,  26. 02.- 05.03. 2017.), pronašli smo 11 dokumentaraca kojima su u fokusu  zdravlje, bolest i zdravstveni sustav. Jedan od tih naslova je i film  Pričest.

 

 

*S v j e t s k i   d a n  s v j e s n o s t i   o   a u t i z m u (World Autism Awareness Day)

obilježava se 2. travnja  prema Rezoluciji Opće skupštine UN-a iz 2007. godine a radi podizanja svijesti javnosti usmjerene  potpori oboljelima i organizaciji što bolje skrbi. Mnogobrojna su događanja kojim se ovaj dan obilježava u svijetu – primjerice da se plavom bojom, bojom autizma, osvijetli parlament ili da istaknute osobe iz javnog života puštaju plave balone… U Hrvatskoj živi oko 8.000 osoba s autizmom.
FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.