Dokumentarac SAMO BOG ĆE ZNATI GDJE SAM , *suicid i biloparni poremećaj


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 8.09.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Dokumentarac SAMO BOG ĆE ZNATI GDJE SAM , *suicid i biloparni poremećaj

Ovaj dokumentarac predstavlja rekonstrukciju života Linde Bishop uz pomoć  dnevnika  koji je pronađen kraj njenog beživotnog tijela. Todd i Jed Wider autori su uratka "SAMO BOG ĆE ZNATI GDJE SAM" (100 min) sa složenom pričom o bipolarnoj ženi i zdravstvenom sustavu koji joj nije mogao pomoći. Dirljiv film ali i s elementima humora i duhovnosti,  prikazan je na **ZAGREBDOXu  koji je održan od  26. veljače do 5. ožujka 2017. u Zagrebu.

 

Uz  mrtvu beskućnicu pronađen je njen dnevnik.  Policijskim službenicima koji su pronašli tijelo činilo se da je posrijedi samoubojstvo… No, u njenom je dnevniku, „crno na bijelom“ opisana njena bolest, bipolarni poremećaj i put  gubitka razuma…

 

Iako je osnova rekonstrukcije života Linde Bishop njezin precizni dnevnk, u filmu govore i oni koje je ostavila za sobom: sestra, djevojka, kćer i vlasnik napuštene kuće u kojoj se skrivala posljednjih mjeseci života.

 

Redatelji Jedd i Todd Wider služe se raznim izvorima, a priču o Lindi donose postepeno. Dok slušamo čitane isječke iz njezina dnevnika, kadrovi prikazuju ono što je Linda vidjela i o čemu je pisala: napuštenu kuću u kojoj je provela jednu oštru zimu, snježni krajolik i zalihe jabuka koje su se polako smanjivale.

 

O autorima:

Braća Wider zajedno su osnovala produkcijsku kuću Wider Film Projects da bi snimali dokumentarce koji mogu utjecati na promjenu društva.

Todd Wider studirao je na Sveučilištu Columbia plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju s posebnim naglaskom na kirurgiji tumora. Volontirao je na Nultoj točki (Ground Zero) nakon napada 11. rujna.

Jedd Wider diplomirao je na Školi za javne i međunarodne poslove Woodrow Wilson Sveučilišta u Princetonu i na Pravnom fakultetu Sveučilišta Tulane. Član je Uprave Njujorškog udruženja odvjetnika dobrovoljaca za potporu umjetnosti.

 

**Na programu 13. po redu Zagrebačkog festivala dokumentarnog filma  (ZAGREBDOX,  26. 02.- 05.03. 2017.), pronašli smo 11 dokumentaraca kojima su u fokusu  zdravlje, bolest i zdravstveni sustav. Jedan od tih naslova je i film SAMO BOG ĆE ZNATI GDJE SAM .

 

 

* Svjetski dan prevencije suicida

obilježava se svake godine 10. rujna na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (IASP) koje se u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) zauzima i poziva na prevenciju suicidalnog ponašanja, dostupnost primjerenog liječenja i praćenja osoba koje su pokušale samoubojstvo te na moralno i odgovorno izvješćivanje o samoubojstvima u medijima 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.