*Dan života: dokufilm 23.TJEDAN, suočavanje trudnice s oštećenjem fetusa


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 2.02.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan života: dokufilm 23.TJEDAN, suočavanje trudnice s oštećenjem fetusa

Redatelj Ohad Milstein i njegova žena Rahel očekuju jednojajčane blizance. No, u 23. tjednu trudnoće stvari krenu po zlu. Protivno savjetu liječnika,  Rachel je uvjerena da njen fetus ima  pravo na život, bez obzira na to koliko savršen ili nesavršen bio.

 

Naime, jedan  je fetus preminuo a kako je riječ o trudnoći s jednojajčanim blizancima - zbog mogućih komplikacija -  liječnici se slažu u preporuci da bi bilo najbolje prekinuti trudnoću. U takvim slučajevima, kada drugi fetus preživi, gotovo je sigurno da će se beba roditi s oštećenjem mozga ili nekim drugim poteškoćama.

 

No,  Rahel je odgojena u obitelji  švicarskog protestantskog biskupa i ne miri se s mišlju o prekidu trudnoće. Uzdajući se u vjeru i majčinske instinkte, Rahel se sukobljava sa suprugom (redateljem!) koji je u dilemi. Trebaju li doista to učiniti? Rahel je uvjerena da njen fetus ima  pravo na život, bez obzira na to koliko savršen ili nesavršen bio.

 

Iskusni izraelski redatelj Ohad Milstein (1973.) u ovom je autorskom uratku prvi  put usmjerio kameru prema vlastitu domu i najintimnijim trenucima svoje obitelji. Milstein  režira filmove koji eksperimentiraju s formom, a obilježava ih i izrazita vizualnost. Studirao je film na Sveučilištu u Tel Avivu (1996–2000) te fotografiju i umjetnost na Akademiji za umjetnost i dizajn Bezalel (2003–2005). Njegov film Obsession premijerno je prikazan na DocAvivu 2008. godine. Aktivni je videoumjetnik koji izlaže na nacionalnim i međunarodnim umjetničkim izložbama.

 

Ovaj je dokumentarac prikazan na Zagrebačkom festivalu dokumentarnog filma  (ZAGREBDOX 2017.) u sklopu kojeg je prikazano više od 120 filmova a  među njima i   11 dokumentaraca kojima su u fokusu  zdravlje, bolest i zdravstveni sustav.

 

 

*MEĐUNARODNI DAN ŽIVOTA (prva nedjelja u veljači)

ove se godine obilježava  04. veljače 2018. Svako je dijete za roditelja osoba i dar.  U ovim teškim vremenima, potrebno je iskazati  divljenje i podršku roditeljima, koji se - ne štedeći sebe -  odlučuju za ljubav otvorenu novom životu.  Roditeljska  ljubav je glavna pokretačka snaga koja podržava i usmjerava čitav odgojni napor,  obogaćuje djecu emocionalno i duhovno, a te se vrednote onda prelijevaju na čitavu zajednicu. (Izvor: Wikipedia, HBK)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.