Što je e-karton, budući mozak zdravstvenog sustava?


Autor/Izvor: V. Cerkvenik

Objavljeno: 24.03.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Što je e-karton, budući mozak zdravstvenog sustava?

Sin mojih prijatelja odnedavno živi u Americi. Sada je u panici nazvao roditelje: “Nabavite mi hitno potvrde svih cijepljenja, inače ću sve to morati ponoviti ovdje i još k tome sve skupo platiti!” Tata je nekako uspio doći do kartona ispisanog nečitkim liječničkim rukopisom,  srećom na univerzalnom latinskom,  ali je to ipak trebalo “prevesti”  da bude čitljivo. Sve je to trajalo nekoliko dana, tata je potrošio mnogo vremena i energije ali dokument je poslan u SAD-e  i poslužio je svrsi.

 

Ovo je samo jedan primjer koristi koje bi elektornički dosje pacijenta (e-karton) mogao donijeti u svakodnevnom životu. Svakako, još su važniji benefiti e-kartona u situacijama koje ugrožavaju život. Unesrećeni ili teško bolesni pacijent leži pred liječnikom i potrebna mu je hitna medicinska intervencija. Pacijent nije pri svijesti ili ne može govoriti ili jednostavno ne zna odgovor – a liječnik treba dodatne informacije da bi mogao odlučiti kakva će intervencija pacijentu pomoći? Koliko života može biti spašeno kad liječnik ima prave podatke u pravom trenutku! A do njih bi mogao doći jednim klikom na e-karton…..

 

E-karton je aktualna ključna smjernica razvoja hrvatskog eZdravstva i kao takva, neizostavan talkabout zdravstvene zajednice. Zbog toga će i jedan *panel na predstojećoj II. konferenciji digitalne medicine „Budućnost je sada“ koja se održava  07. 04.2017. u City Plaza Zagreb (exHypo), biti posvećen e-kartonu.  

 

U nastavku prenosimo dio članka *Mladena Kovačeka o implementacije e-kartona i benefitima koje digitalizacija zdravstva donosi prvenstveno za pacijenta.

 

“E-karton je digitalna verzija medicinskog kartona pacijenta. Ovakav dokument je skup zdravstvenih podataka o pacijentu koji u realnom vremenu omogućuje dostupnost podacima autoriziranim osobama u zdravstvenom sustavu. U budućnosti će e-karton sadržavati:

  • medicinsku povijest pacijenta,
  • dijagnoze,
  • planove terapija,
  • datume cijepljenja,
  • alergije,
  • rendgenske slike,
  • laboratorijske i druge nalaze.

Važno je da  ovakav elektronski dokument bude dostupan zdravstvenim djelatnicima više ustanova tako da bude orijentiran na pacijenta, a ne na ustanovu. U tom slučaju, odgovarajuća razina podataka o pacijentovom zdravstvenom stanju dostupna je upravo onoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj se pacijent u tom trenutku nalazi. Pravovremena i ispravna informacija s kojom liječnik raspolaže u ključnom trenutku, doslovno spašava život.

 

E-karton smanjuje mogućnost grešaka i omogućuje sigurniju zdravstvenu skrb. Olakšava i pacijentu jer ne mora čuvati i nositi medicinsku dokumentaciju sa sobom.

 

Privatnost podataka je regulirana postojećom zakonskom regulativom.

Ključno je da sustav omogući privatnost i sigurnost podataka o pacijentu. Upravo je sigurnost točka oko koje se vodi najviše prijepora pri uspostavi elektorničkih dosjea pacijenta. Ukoliko bi pacijenti bili sumnjičavi u sustav, on sigurno ne bi mogao u cijelosti zaživjeti te omogućiti sve prednosti koje nudi pacijentu.

 

U tjeku je izrada europskih pravnih smjernica koje bi ujednačili pravni okvir korištenja, dostupnosti ali i sigurnosti podataka na području EU.

 

Krajni cilj primjene ovog sustava je pomoć liječnicima i ostalim zdravstvenim djelatnicima kako bi imali više vremena za pacijenta kroz kvalitetniju komunikaciju. Ovakav odnos treba rezultirati većim zadovoljstvom i liječnika i pacijenata. Osim toga omogućuje svim zdravstvenim ustanovama, bez obzira na vlasništvo, efikasnije poslovanje i ispunjavanje ciljeva.

 

Budući je financijska stabilnost ključ funkcioniranja zdravstvenog sustava, bitno je i  da smanjuje troškove kroz sprečavanje dupliciranja pretraga, smanjuje birokraciju i poboljšava sigurnost.E-karton pravi je primjer početka racionalnog korištenja podataka i sredstava uloženih u zdravstvo.

 

Zaključak se nameće sam, nakon procesa sravnjivanja podataka na razini EU, što će za pacijenta značiti omogućavanje zdravstvenim djelatnicima uvid u podatke bez obzira gdje se pacijent nalazi na području EU, e -karton će nakon pune implementacije biti mozak zdravstvenog sustava.” *

 

 

*Mladen Kovaček je  jedan od organizatora II. konferenciji digitalne medicine „Budućnost je sada“. Tematika eKartona i njegove važnosti pokrenuta je već prošle godine na I. Konferenciji kada je izazvala veliko zanimanje stručne i opće javnosti. To i jest cilj konferencije, otvarati ključne teme, pojačavati njihovu „vidljivost“ i povezivati sve dionike u tom procesu. Edukacija javnosti je jednako važna jer se tim razvojnim promjenama mora prilagoditi kako stručna tako i opća javnost, a ključ prilagodbe je pravovremena i transparentna informacija te edukacija. Utjecaj medija je također velik, pa je očekivanje kako će i mediji spremno prihvatiti sve ključne teme konferencije i zaključke koje će argumentacije na panelima i predavanjima iznijeti svi sudionici konferencije, mahom vrhunski domaći i strani stručnjaci, izravni sudionici svih tih procesa.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.