Najbolji primjeri iz europske prakse: eZdravstvo i sigurnost podataka


Autor/Izvor: Irina Čulinović, Kreativna zdravstvena agencija, 20170327

Objavljeno: 29.03.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Najbolji primjeri iz europske prakse: eZdravstvo i sigurnost podataka

Prenosimo najzanimljivije dijelove intervjua Irine Čulinović sa *Sašom Kramarom, čelnikom HT-a i učesnikom panela o eKartonu na II. konferenciji digitalne medicine “Budućnost je sada” koja će se održati 7. travnja

 

„Danski sundhead.dk je izvrstan primjer integriranog health portala, koji je službeni portal javne zdravstvene usluge kraljevine Danske. Korisnicima zdravstvenih usluga pruža pristup do svih zdravstvenih usluga Kraljevine te na njemu mogu naći sve relevantne informacije. Danci su ideju health portala inicirali još daleke 2001. godine a 2003. je završen 9-mjesečni razvoj financiran od strane EU fondova.

 

Dobar primjer je i Švicarska: evita.ch portal nudi pouzdano web orijentirano rješenje za spremanje svih elektronskih zdravstvenih podataka putem samo jednog računa (accounta).

 

Kad govorimo o najboljim rješenjima za sigurnu pohranu digitalnih zdravstvenih podataka  koji su izuzetno osjetljivi,  svalja spomenuti prekogranični sustav eZdravstva  skandinavskih zemalja, na koje se uvijek želimo referencirati i ugledati.  Uz već spomenutu Dansku tu su još i Litva, Estonija, Švedska i Norveška koje imaju dobra rješenja za  eUltrasound i eRadiology sustav.

 

I zdravstvo u Hrvatskoj ima niz odličnih primjera kako se sve može unaprijediti zdravstvo primjenom modernih tehnologija. Evo nekoliko primjera  uspješne realizacije takvih projekata u našoj zemlji:

  • e-recept je najpoznatiji a znatno je olakšao podizanje lijekova
  • e-naručivanje je učinilo transparentnim naručivanje na specijalističkim pregledima.
  • e-Karton je jedan od aktualnih primjera. Svrha e-Kartona je omogućiti dostupnost podacima na osnovu kojih bi liječnik mogao donijeti odluke o daljnjem tretmanu pacijenta i to na mjestu gdje se pruža zdravstvena skrb. Osim toga, liječniku bi trebao olakšati, ubrzati i unaprijediti rad s pacijentima. Važno je da je ovakav elektronski dokument dostupan zdravstvenim djelatnicima više ustanova tako da je orijentiran na pacijenta, a ne na ustanovu. Pacijent se postavlja u centar eko sustava. Tako pomaže liječnicima u dijagnostici, smanjuju mogućnost grešaka i omogućuju sigurniju zdravstvenu skrb. Olakšava i pacijentu jer ne mora čuvati i nositi medicinsku dokumentaciju sa sobom.
  • I Unigluko pilot projekt je odličan primjer pomoći pacijentu uz pomoć tehnologije. Njime je do sada obavljeno preko 1,5 milijuna mjerenja te je otkrivenih 150 novih dijabetičara. Sustav pomaže pacijentima da se njihova mjerenja transparentno bilježe u oblaku, da ih njihovi zdravstveni djelatnici sustavno prate i bez dolaska pacijenta u ordinaciju. Ujedno omogućavaju liječniku kvalitetnije i duže vrijeme sa samim pacijentom jer nekadašnje korake mjerenja i upisivanja u sustav zamjenjuje tehnologija. Da bi sve bilo dovoljno zaštićeno i sigurno, te usklađeno sa CEZIH-om, sve je smješteno u HT oblak i usklađeno sa svim smjernicama i pravnim legislativama koje važe za postupanje sa posebno osjetljivim osobnim podacima.“

Izvor: intervju Irine Čulinović sa *Sašom Kramarom iz HT-a, sudionikom panela o eKartonu na II.  konferenciji digitalne medicine  “Budućnost je sada” koja će se održati 7. travnja.

 

 

*E-karton je aktualna ključna smjernica razvoja hrvatskog zdravstva i kao takva, neizostavan talkabout zdravstvene zajednice. Zbog toga će i jedan panel II. Konferencije digitalne medicine „Budućnost je sada“ koja se održava u Hypo Centru Zagreb, 7. travnja ove godine biti posvećen e-Kartonu. Na panelu će sudjelovati: Saša Kramar (Member of the Management Board and Chief Business Officer, HT), dr. Jesus del Valle (Grants4Apps Team, Bayer), Ivan Lupić (Head ICT Industry & Society, Ericsson NT), Mario Perica (pravni stručnjak za zdravstvenu tematiku), predstavnik HZZO-a. Tematika eKartona i njegove važnosti pokrenuta je već prošle godine na I. Konferenciji kada je izazvala veliko zanimanje stručne i opće javnosti.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.