Program dr.sc. Krešimira Luetića, kandidata za predsjednika HLK


Autor/Izvor: Priopćenje za medije 20190507

Objavljeno: 9.05.2019.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Program dr.sc. Krešimira Luetića, kandidata za predsjednika HLK

Predsjednik HLK-a bira se za razdoblje od 2019. do 2024. godine, a izbori na kojima će liječnici birati novo vodstvo, održavat će se od 20. do 26. 05. 2019.

 

„Zakon o plaćama liječnika naš je prioritet“istaknuo je dr. sc. Krešimir Luetić, kandidat na predstojećim izborima za čelnog čovjeka Hrvatske liječničke komore i aktualni  v.d. predsjednika HLK-a. Na predstavljanju  programa kandidature, održanom 07.05.2019.  u Europskom domu u Zagrebu, uz dr. Luetića je sudjelovala i dr. med. Vikica Krolo, kandidatkinja za zamjenicu predsjednika HLK-a.

Predsjednik HLK-a bira se za razdoblje od 2019. do 2024. godine, a izbori na kojima će liječnici birati novo vodstvo, održavat će se od 20. do 26. 05. 2019.

„Hrvatska liječnička komora treba nastaviti čvrsto i beskompromisno zastupati prava i interese liječnika te odlučno i jasno artikulirati stavove struke. Istovremeno,  Komora mora biti samostalna u odnosu na zdravstvenu administraciju. Također, HLK treba biti organizacija neovisna od bilo koje politike, kako stranačke tako i politike interesnih skupina“, naglasio je dr. sc. Luetić.


Program kandidature dr. Luetića za predsjednika HLK pod sloganom "ZAJEDNO DALJE!",  temelji se na 4 skupine ciljeva:

 1. unaprjeđenje položaja liječnika i zdravstva,
 2. još bolja stručna edukacija koju će Komora omogućavati liječnicima,
 3. širenje pogodnosti za članice i članove Komore
 4. daljnja izgradnja HLK-a kao suvremenog servisa članovima. 


1.  Unaprjeđenje položaja liječnika i zdravstva

U predstojećem petogodišnjem razdoblju (2019. do 2024.) po pitanju unapređenja položaja liječnika i zdravstva Komora će se pod vodstvom dr. Luetića zalagati za:

 • donošenje Zakona o plaćama liječnika koji će, po uzoru na Zakon o plaćama sudaca, osnovnu plaću liječnika specijalista propisati na razini plaće županijskog suca.
 • Prioritet će biti i izrada vremensko-kadrovskih normativa i standarda, kao preduvjeta za adekvatnu organizaciju rada svih liječnika u skladu s pravilima struke.
 • Dr. Vikica Krolo je najavila kako će Komora sustavno i aktivno zagovarati da liječnici Primarne zdravstvene zaštite (PZZ) mogu slobodno odabrati između zaposlenja u domovima zdravlja ili statusa privatnika.

U suradnji sa županijama i gradovima razvijamo Model zadržavanja i privlačenja liječnika koji sadržava mjere poput:

 • sufinanciranja kamata na stambene kredite
 • ili sufinanciranje podstanarskog smještaja,
 • sufinanciranja stručne edukacije ili stipendija studentima medicine“,

U predstojećem mandatu,  promicat će prijedlog:

 • stupnjevitog poreznog rasterećenja liječnika u sredinama gdje ih manjka (do maksimalno bruto plaća = neto plaća)
 •  priznavanje troškova stručne edukacije kao porezne olakšice liječnicima.

.

2)  Poboljšanje stručne edukacije koju će Komora omogućavati liječnicima:

U razdoblju 2019.- 2024., Komora će se pod vodstvom dr. Luetića zalagati za još bolju  stručnu edukaciju koju  HLK omogućava liječnicima:

 • HLK zagovara cjelovitu reformu sustava specijalističkog usavršavanja, s  centralnim planiranjem, raspisivanjem, dodjeljivanjem, financiranjem i nadzorom specijalizacija, reformom mentorstva s dvosmjernim ocjenjivanjem te uvođenjem e-dnevnika
 • HLK priprema novi EU projekt za sustavnu edukaciju bolničkih liječnika u vrijednosti  od 50 milijuna kuna.
 • Program za stipendiranje inozemnog stručnog usavršavanja članova HLK u narednim godinama povećat će na 2 milijuna kuna godišnje,
 • Priprema se osnivanje  Akademije upravljačkih, organizacijskih i mekih vještina za liječnike, na kojoj će sudjelovati domaći stručnjaci i ugledni hrvatski liječnici iz inozemstva.


3. Širenje pogodnosti za članice i članove Komore

U razdoblju 2019.- 2024., Komora će se pod vodstvom dr. Luetića zalagati za širenje pogodnosti za članstvo:

 • HLK će osigurati kamate od 2 % na stambeni ili nekretninski kredit te 3,5 % na nenamjenski, jer je rješavanje stambenog pitanja presudno  za mlade liječnike i njihove obitelji.
 • članovi HLK će i nadalje o trošku Komore moći koristiti pogodnosti  dopunskog zdravstvenog osiguranja, a sada i pokrivanje troškova B liste lijekova.
 •  zainteresirani članovi HLK mogu ostvariti najpovoljnije uvjete za treći mirovinski stup, uz subvenciju Komore,
 • u planu je osnivanje Doma za umirovljene liječnike ili zakup kapaciteta u postojećim domovima za starije.


4. Daljnja izgradnja HLK-a kao suvremenog servisa članovima

U razdoblju 2019.- 2024., Komora će se pod vodstvom dr. Luetića zalagati da bude suvremen, brz, jednostavan i dostupan servis svojim članovima:

 • Provest će se financijska decentralizacija HLK-a, koja će županijskim povjerenstvima omogućiti samostalno raspolaganje dijelom financijskih sredstava iz proračuna Komore.
 • U planu je priprema digitalnog demografskog atlasa Hrvatsko liječništvo u brojevima, koji će mjesečno, na interaktivnoj karti, ažurirati grafički strukturirane podatke o liječnicima u Hrvatskoj a HLK će postati referentna točka za sve podatke o liječnicima u Hrvatskoj.
 • Uvođenjem E-natječaja HLK će postati središnji izvor informacija o ponudi i potražnji radnih mjesta za liječnike.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.