30 milijuna Liječničkoj komori za bolje vještine obiteljsk. liječnika


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 10.04.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

30 milijuna Liječničkoj komori za bolje vještine obiteljsk. liječnika

Hrvatska liječnička komora (HLK)  ima *ekskluzivnu nadležnost nad dodjelom odobrenja za samostalan rad (licence) liječnika kao i nad njihovom trajnom medicinskom izobrazbom. Zbog toga je upravo HLK korisnik 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova koje će biti uložene u 4-godišnji projekt „Kontinuirano stručno usavršavanje liječnika opće/obiteljske medicine“. Cilj je povećati znanja i vještine liječnika opće/obiteljske medicine a u konačnici poboljšati zdravstvenu zaštitu hrvatskih pacijenata i dovesti do racionalizacije korištenja ljudskih i materijalnih resursa dostupnih zdravstvenom sustavu.

 

Podsjetimo, jedan od definiranih strateških ciljeva HLK-a u njenom krovnom dokumentu „Strategija Hrvatske liječničke komore za unaprjeđenje trajne medicinske izobrazbe liječnika 2016. - 2019.“ je povećati razinu znanja, vještina i kompetencija liječnika opće i obiteljske medicine, kako bi upravo oni bili sposobni rješavati većinu zdravstvenih problema populacije.

Izvor sredstava za 4-godišnji projekt povećanje znanja i vještine liječnika opće/obiteljske medicine je  Europski socijalni fond (ESF), u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ (OPULJP) za razdoblje 2014. - 2020.

 

30 milijuna kuna će HLK uložiti u realizaciju:

  • 4-godišnje edukacije usmjerene povećanju razine znanja i vještina liječnika opće i obiteljske medicine.
  • edukacija će imati 4 različita modula i 160 radionica.
  • stručno usavršavanje liječnika obiteljske medicine će se provoditi kroz predavanja, interaktivne seminare, vježbe na modelima, kao i simulacijske vježbe. U tom su projektu edukacije definirala teme od posebnog interesa za liječnike opće i obiteljske medicine, kao i specifičnu metodologiju edukacije za pojedine sadržaje.
  • edukacije po županijskim središtima su već pripremljene a HLK će na te edukacije tijekom 4 godine dovoditi  najbolje predavače koji će liječnicima obiteljske medicine prenijeti najnovije spoznaje o dijagnostičkim i terapijskim postupcima.
  • edukacija će biti lako dostupna i provodit će se4 ravnomjerno u cijeloj Hrvatskoj, što će omogućiti podizanje kvalitete pružanja zdravstvene skrbi svim građanima RH. 
  • edukacija će biti  besplatna za gotovo 2000 liječnika obiteljske medicine.

 

Svečanost  potpisivanja Ugovora o dodjeli  29.981.200,00 kuna HLK-u, održna je 07.04.2017. u Ministarstvu zdravstva a Ugovor su potpisali:

  • ministar zdravstva Milan Kujundžić,
  • v.d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar
  • predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža,

 

Podsjetimo, HLK  je izuzetno fokusiran na pitanja povećanja znanja i vještine liječnika i specijalističkog usavršavanja doktora medicine.

 

Čelnici HLK-a su još jesenas počeli predstavljaju javnosti „Cjelovit koncept specijalističkog usavršavanja doktora medicine“ koji je pripremila Hrvatska liječnička komora. Kako ne bi gubili vrijeme u čekanju da se konstituira  nova Vlade RH, počeli su već u listopadu prikupljati potpise potpore među liječnicima. Odmah po formiranju nove Vlade, predstavili su svoj prijedlog specijalističkog usavršavanja ministru zdravstva Kujundžiću te predali peticiju s potpisima 3.300 liječnika koji taj koncept podržavaju.

 

„Držimo da bi implementacija našeg Koncepta jamčila da će mladi specijalisti tijekom specijalizacije usvojti sva potrebna znanja i vještine te da će biti stručno kompetentni i društveno uvažavani” istaknuo je dopredsjednik HLK-a Krešimir Luetić prigodom predstavljanja Koncepta usavršavanja ministru Kujundžiću. (02.12.2016.)

 

I predstavnici udruženja obiteljskih liječnika  (KOHOM-a) fokusirani su na povećanje znanja i vještine liječnika kao i specijalističko usavršavanje. Vikica Krolo, predsjednica KOHOM-a (Koordinacije hrvatske obiteljske medicine) podsjetila je kako je Hrvatska pristupanjem Europskoj uniji, preuzela obvezu da se do 2020. osigura specijalizacija iz obiteljske medicine te je stoga  krajnje vrijeme za raspisivanje natječaja za te specijalizacije. (29.03.2017. sjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku).

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.