*Dan Parkinsonove bolesti: kako mogu pomoći popularne najkice


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 11.04.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan Parkinsonove bolesti: kako mogu pomoći popularne najkice

U Hrvatskoj  od Parkinsonove bolesti danas boluje između   10.000 i 12.000 osoba. Podatak je to koji je prošloga tjedna objavila farmaceutska kompanija Pliva u svojoj brošuri (infografici) namijenjenoj podizanju razine svijesti građana o tome što svaki pojedinac i društvo u cjelini mogu učiniti za očuvanje kvalitete života i prevenciju nastanka pojedinih bolesti.

 

Nažalost, još se uvijek ne zna kako spriječiti nastanak  Parkinsonove bolesti te kako se u potpunosti izliječiti. Dijagnosticiranje Parkinsonove bolesti jedan je od trenutaka koji za sobom povlači teško emocionalno iskustvo, kako za bolesnika tako i za njegovu obitelj, jer simptomi variraju iz dana u dan a budućnost je neizvjesna.

 

Brojni su načini kako pojedinci i organizacije doprinose boljitku osoba pogođenih Parkinsonovom bolešću. Jedan od zapaženijih načina je onaj kompanije „Nike“. Taj globalni  proizvođač sportske obuće svojevremeno je  na tržište lansirao ekskluzivnu seriju "samovezajućih" cipela s LED svjetlima a njihov je dizajn inspiriran tehnologijom viđenom u megapopularnom filmskom serijalu "Povratak u budućnost“.

 

Specijalna serija obuće bila je limitirana  na 1500 pari i prodana aukcijom na eBayu a dobiveni je novac uplaćen u zakladu Michael J. Fox. Podsjetimo, svjetski poznati i uspješni glumac Michael J. Fox koji se proslavio upravo u serijalu "Povratak u budućnost“, obolio je od Parkinsonove bolesti i osnovao je  zakladu u koju je uložio svoj imetak a  koja prikuplja novac i iz drugih izvora te ga usmjerava  na istraživanja za liječenje ove bolesti.

 

 

*SVJETSKI DAN PARKINSONOVE BOLESTI

obilježava se 11.travnja na rođendan engleskog liječnika sir Jamesa Parkinsona (11.04.1775. – 21.12.1824.)  po kome je bolest dobila ime. Parkinson je još 1817. godine napisao „Esej o drhtavici„ (tj Parkinsonovoj bolesti)  u kojem je opisao simptome. No, još ni danas se ne zna  kako Parkinsonova bolest nastaje niti se može u potpunosti izliječiti pa je važno povećati svijest javnosti o tegobama oboljelih, osvijestiti građane o potrebi prepoznavanja simptoma i destigmatizaciji bolesnika. Liječenje Parkinsonove bolesti je simptomatsko, odnosno dostupnim preparatima pokušava se kontrolirati motoričke simptome i tako utjecati na kvalitetu života. Parkinsonova bolest je bolest s poremećajima pokreta te jedna od najčešćih neurodegenerativnih bolesti  današnjice.. Za oboljele od Parkinsonove bolesti postoji izreka "Ljudi blistavog uma zarobljeni u vlastitom tijelu". Mnoge su poznate osobe tijekom svog života oboljele od Parkinsonove bolesti: kineski predsjednik Mao Tse Tung, kubanski Fidel Castro,  boksač Muhammad Ali, američka glumica Katherine Hepburn, country pjevač Johnny Cash, španjolski slikar Salvador Dali,  papa Ivan Pavao II  te američki glumac Michael J. Fox

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.