Proljetni praznici: u shopping po lijekove kod susjeda Bosanaca


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 18.04.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

Proljetni praznici: u shopping po lijekove kod susjeda Bosanaca

Dug hrvatskog javnog zdravstva na kraju 2016. bio je 7,5 milijardi kn, od toga  trećinu  HZZO duguje  za lijekove na recept*. Da li je to jedan od razloga da su lijekovi koje plaćama iz vlastitog džepa u hrvatskim ljekarnama tako skupi, barem kad je riječ o usporedbi sa susjednom  BiH?   Hoćemo li za vrijeme proljetnih praznika u shopping po lijekove kod susjeda Bosanaca?

U nastavku je pregled cijena krajem siječnja 2017.:

  • CAFFETIN proizvođača Alkaloida iz Skoplja košta 2 bosanske marke, a u nas je desetak kuna skuplji,
  • MAXFLU naše  Plivin koštaju  8,5 bosanske marke maraka
  • SIRUPI ZA SKIDANJE TEMEPRATURE su  3-6 šest maraka,
  • ANALGIN je 1,80 maraka,
  • ANDOL je 2 marke,
  • LEKADOL je 3,5 maraka.

„Pro­lazeći pokraj trgovina načičkanih uzduž glavne prometnice u cen­tru Velike Kladuše, zaustavljamo se kod privatne ljekarne Centar. Farmaceutkinja Ana Mrkić kaže da kupci iz Hrvatske k njima dola­ze zbog jeftinijih lijekova, ali i zbog stručnosti i ljubaznosti. Najprodavaniji je Caffetin proizvođača Alkaloida iz Skoplja. Košta dvije marke, a u Hrvatskoj  je desetak kuna skuplji, baš kao Plivin Maxflu koji ovdje stoji 8,5 maraka.

 

Sirupi za skidanje temeprature su od tri do šest maraka, analgin je marku i 80 feninga, Andol dvije marke, Lekadol 3,5 maraka. Dobro ide i Rninostop - kaže Ana.

 

Odmah do privatne ljekarne Centar  nalazi se gradska ljekarna Velika Kladuša u kojoj je Caffetin 20 feninga skuplji nego u privatnoj apoteci.  Od centra se spuštamo prema izlazu iz gra­da, prolazeći putem pokraj robne kuće i niza malih dućana u kojima se nude razni proizvodi i usluge. Tu je i optičarska radnja u koju Hr­vati dolaze po jeftinije dioptrijske nočale…“ (Izvor: Večernji list  20170128)

 

 

 

 

*Ministar Kujundžić o dugovima hrvatskogjavnog zdravstva dobavljačima  lijekova u intervjuu za Večernji list 07.03.2017. :

“Dug zdravstva na kraju 2016. bio je 7,56 milijardi kuna. Od toga su dugovi bolnica 4,78 milijardi, a obveze HZZO-a za lijekove na recept 2,78 milijardi. To se mora riješiti. Ići u povećanje javnog duga ili daljnje kumuliranje deficita nije dobro. U zadnja tri mjeseca 2016. uspjeli smo smanjiti dug za 230 milijuna; dospjele obveze prema ljekarnama bile su 1,1 mlrd., sada su 870 milijuna“.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.