Liječničke specijalizacije: De Haller p(r)oziva ministra zdravstva Kujundžića


Autor/Izvor: Priopćenje za medije HLK 20170418

Objavljeno: 19.04.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Liječničke specijalizacije: De Haller p(r)oziva ministra zdravstva Kujundžića

Dr. Jacques de Haller je u ime europskih liječnika (*CPME) uputio otvoreno pismo hrvatskom ministru zdravstva

 

„Financijske sankcije, kojima su kroz ugovore o specijalizaciji izloženi hrvatski liječnici, diskriminatorne su i suprotne smjernicama Globalne strategije o ljudskim resursima u zdravstvu Svjetske zdravstvene organizacije. Takvo financijsko sankcioniranje predstavlja kršenjem osobnih prava europskih državljana, kao što su pravo na slobodan odabir profesije, pravo na plaćeni radi kao i pravo na slobodno kretanje tj. pravo da liječnici traže zaposlenje u drugim ustanovama i u drugim državama EU.“  - stoji u Otvorenom pismu koje je dr. Jacques de Haller u ime europskih liječnika (*CPME)  ovih dana uputio hrvatskom ministru zdravstva.

 

De Haller naglašava  da je CPME svjestan  „odljeva mozgova” i problema kadrovske održivosti hrvatskog zdravstva. No, upravo zbog toga „poziva ministra Kujundžića   da uvede pozitivne poticaje kako bi osigurao održiv zdravstveni sustav RH i  očuvao visoku kvalitetu zdravstvene zaštite u Hrvatskoj te da vjeruje da će ministar Kujundžić u suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom (HLK) i drugim relevantnim dionicima naći odgovorno rješenje ovog problema".

 

Krovno strukovno udruženje europskih liječnika (CPME - The Standing Committee of European Doctors*) u otvorenom pismu ministru zdravstva RH prof. dr. Milanu Kujundžiću  - naglašava kako CPME daje  punu podršku Hrvatskoj liječničkoj komori u njenim naporima da osigura pravične ugovore o specijalističkom usavršavanju liječnika: "U potpunosti podržavamo Liječničku komoru u njenom suprotstavljanju svakom zakonskom rješenju koje na ovakav način  kažnjava liječnike koji se specijalistički usavršavaju. Kršenjem osobnih prava europskih državljana stvara se okruženje koje je u suprotnosti s europskim i međunarodnim politikama za zdravstvene radnike"

 

„Pismo krovnog udruženja europskih liječnika dokaz je da smo u pravu kad zagovaramo promjenu paradigme politike kadrovske stabilizacije zdravstvenog sustava. Zalažemo se da dokazano neuspješnu politiku sprječavanja odlaska liječnika iz Hrvatske zamijeni politika zadržavanja liječnika u Hrvatskoj. Smatramo da bi poticajne mjere bile značajno učinkovitije od postojećih kažnjavajućih. 

 

Podaci da je među onima koji su napustili Hrvatsku 40% liječnika bez specijalizacije, odnosno da je gotovo polovica otišlih mlađe od 37 godina jasno pokazuju da mladi hrvatski liječnici ne žele biti suvremeni robovi i da su spremni i sposobni ne samo raditi već se i stručno usavršavati u inozemstvu. Komora će i dalje nastojati da se u Hrvatskoj liječnicima osiguraju uvjeti koji će jamčiti ostvarivanje naših profesionalnih ambicija. U tom nastojanju bit ćemo konstruktivan partner svim dionicima u društvu“, rekao je predsjednik HLK-a, dr.sc. Trpimir Goluža.

 

 

* CPME (The Standing Committee of European Doctors) je krovni savez nacionalnih liječničkih udruženja u 28 država Europske unije www.cpme.eu    

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.