Pliva i Bayer ipak neće dati aspirin i andol u prodaju izvan ljekarni


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 20.04.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

Pliva i Bayer ipak neće dati aspirin i andol u prodaju izvan ljekarni

Svakim je danom sve više lijekova i pripravaka koje moramo plaćati iz džepa, povrh redovnih izdvajanja za obvezno i dopunsko zdravstveno osiguranje. Pa bi onda bio red da nam ti lijekovi budu dostupniji. Jer, kao što znamo, ljekarne nemaju isto radno vrijeme kao pekare i trgovine. Kruh možeš  bez problema kupiti u 22 h ali ne i aspirin jer gotovo sve ljekarne zatvaraju vrata u 20,00.  Kupce andola i aspirina obradovo je nedavni potez Plive i Bayera kada su odlučili izaći  u susret korisnicima i  zatražili od Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) dozvolu za prodaju lijekova s acetilsalicilatnom kiselinom (aspirin i andol) u specijaliziranim prodavaonicama, kako bi se dostupnost tih lijekova povećala.

 

Nažalost, Pliva Hrvatska d.o.o. i Bayer d.o.o. su u međuvremenu popustile pritiscima ljekarničkog lobija i pristali na zadržavanje postojećeg modela izdavanja lijekova s acetilsalicilatnom kiselinom (aspirin i andol). Pliva je odustala trajno, a Bayer je odustao privremeno, od zahtjeva da se odobri prodaja aspirina i andola u specijaliziranim prodavaonicama.

 

U priopćenju za medije HLJK 20170419 stoji: „Uvaženo je stajalište ljekarničke struke da širenje dostupnosti aspirina i andola bez istovremene mogućnosti savjetovanja s ljekarnikom, visokoobrazovanim zdravstvenim stručnjakom s obvezom kontinuiranog stručnog usavršavanja, znači smanjivanje dostupnosti stručnog savjeta građanima, što može utjecati na njihovu sigurnost povećanjem neželjenih posljedica liječenja, kao i troškova liječenja takvih posljedica.

 

HLJK, kao i cijela ljekarnička struka, pozdravlja odluku Plive i Bayera kojom se trenutno zadržava postojeći režim izdavanja tih lijekova na mjestima gdje su bolesnicima dostupni stručni savjeti, a to su isključivo ljekarne. Ujedno poziva druge tvrtke da slijede taj primjer, na dobrobit građana i hrvatskog zdravstva.“

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.