Plenković na 75-obljetnicu Rebra najavio Nac. program zdr. reformi - usvajanje još ovoga mjeseca


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 21.04.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Plenković na 75-obljetnicu Rebra najavio Nac. program zdr. reformi - usvajanje još ovoga mjeseca

Prošlog je tjedna KBC Zagreb, u kolokvijalnom govoru poznatiji kao Rebro, proslavio 75-godišnjicu.  Najveća hrvatska bolnica (zdravstvenaustanova) ima:

  • 1800 bolesničkih postelja,
  • prosječno 50.000 operacija svake godine,
  • 1,5 milijuna pacijenata godišnje,
  • približno 5.642 zaposlenih,
  • 29 klinika,

Rebro je izgrađeno 1942. godine a rekonstruirano i dograđivano u razdoblju  2003.- 2007. Iako je KBC Zagreb  danas uređena i suvremena opremljena stožerna ustanova hrvatskog zdravstva, ostala je još nedovršena treća faza izgradnje i opremanja, čime bi se omogućilo preseljenje sa Šalate na Rebro preostale dvije klinike.

 

Usporedno s liječenjem i rehabilitacijom pacijenata te prevencijom bolesti, u KBC-u se odvijaju istraživački, znanstveni i edukacijski procesi, kao i kontinuirano stručno usavršavanje medicinskog osoblja, što ga čini i najvećom bazom kliničke nastave Medicinskoga fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta te Zdravstvenoga veleučilišta u Zagrebu.

Prigodnom svečanošću 12. travnja obilježeno je ne samo 75. godišnjica  KBC-a već i  70. godišnjica Klinike Jordanovac te  95. obljetnica Klinike u Petrove, koje su danas u sastavu KBC-a Zagreb.

 

Svečanom obilježavanju prisustvovao je  premijer Plenković,  ministar zdravstva Kujundžić, potpredsjednik Sabora Reiner,  ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić  te niz uglednih gostiju.

 

Andrej Plenković je u svom govoru naglasio kako on  kao predsjednik Vlade prati stanje u zdravstvu te je najavio da će, kroz Nacionalni program reformi koji će biti usvojen ovoga mjeseca, Vlada zdravstveni sustav učiniti učinkovitijim, smanjiti dugove te omogućiti dostupnost zdravstvenih usluga svim građanima: „To je dio naše politike društvene solidarnosti i stoga održivi zdravstveni i mirovinski sustavi predstavljaju prioritete našeg rada. Na tome nastojimo objediniti sve mogućnosti financiranja, ne samo nacionalnog, nego i europskoga karaktera'', rekao je Plenković.

 

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner – koji je kao liječnik potekao iz KBC-a Zagreb - izrazio je nadu da će doći do realizacije treće faze uređenja KBC-a što bi omogućilo da, uz preseljenje ortopedske i dermatološke klinike, bude izgrađen heliodrom te drugi sadržaji koji još nedostaju.

 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić - koji je kao liječnik potekao iz susjedne  „konkurentske“ KB Dubrava – je kazao: "Rebro je bilo ponos i perjanica hrvatske medicine i bit će. Nama drugima koji nismo na Rebru, ono je bilo poticaj - biti jednako dobar kao Rebro". (Izvor: HINA). Dodao je kako se na Rebru puno puta događalo ono što se nije ni u najvećim klinikama na svijetu.Vlada će, kazao je, učiniti sve da se zadrži visoka razina medicine u toj ustanovi te je izrazio nadu da će se iznaći mogućnosti i za izgradnju jedinstvene dječje bolnice u Zagrebu. 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.