24.-28.04.2017. Tjedan EU fondova: u petak o zdravstvu


Autor/Izvor: V. Cerkvenik

Objavljeno: 25.04.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

24.-28.04.2017. Tjedan EU fondova: u petak o zdravstvu

Već 7. godinu za redom MRRFEU organizira manifestaciju „Tjedan EU fondova“*. Ove se godine održava u zagrebačkom Sheratonu od 24. do 28. travnja.  Sektor zdravstvo/zdravlje u kontekstu ESF (Europskog socijalnog fonda)  je na dnevnom redu u petak, 28. 04. 2017.

 

Cilj ovog petodnevnog događanja je široj javnosti i potencijalnim korisnicima predstaviti mogućnosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI),  kao i dobrobiti koju oni nose Republici Hrvatskoj.  U okviru svakog pojedinog dana „Tjedna EU fondova“, predstavit će se:

  • mogućnosti financiranja iz različitih tematskih područja ulaganja u financijskoj perspektivi 2014.-2020.,
  • prikazati primjeri dobre prakse,
  • razmijeniti iskustva kroz panel diskusije,

 

Detaljan program događanja možete pronaći na http://www.strukturnifondovi.hr/najava-tjedan-eu-fondova-2017

 

Jučerašnjem svečanom otvorenju „Tjedna EU fondova“ su nazočili predsjednik Vlade  Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade i ministrica Martina Dalić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar zdravstva Milan Kujundžić, državne tajnice Spomenka  Đurić, Marija Vučković, Katarina Ivanković-Knežević te ravnateljice (zamjenica) Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata i programa Europske unije, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Agencije za regionalni razvoj: Josipa Herceg Zeba, Matilda Copić i Stella Arneri.

 

Iz programa prvog dana  „Tjedna EU fondova“ izdvajamo:

  • izbor za najuspješniji lokalni projekt u RH  financiran EU sredstvima  2015.-2016.
  • panel  rasprava „Provedba EU fondova i budućnost kohezijske politike"

Izbor za najuspješniji lokalni  projekt u RH financiran EU sredstvima  2015.-2016.

„Sredstva iz EU fondova od velike su važnosti za našu zemlju i moramo svim zainteresiranim i potencijalnim korisnicima osigurati mogućnost da dobre ideje pretvore u uspješan projekt. Mnogi su to već i napravili te je velik broj uspješno provedenih projekata u Hrvatskoj koji svojim primjerom mogu poslužiti kao motivacija i inspiracija svim budućim korisnicima koji projektne ideje žele financirati EU sredstvima.“  – rekla je ministrica Žalac i zajedno s premijerom Plenkovićem dodijelila priznanja najuspješnijem  lokalnom EU projekta prema glasovima građana.

 

To je projekt AGENTI 0-7 udruge MURID kojim je Međimurska županija  dobila organizaciju koja savjetuje, dijagnosticira i terapijski obuhvaća djecu s teškoćama u razvoju i njihove roditelje. U prosjeku se u savjetovalište godišnje javi 150 djece a gotovo pola ih ulazi u trajni tretman, rehabilitaciju i stručnu podršku. MURID djeluje u korist svih roditelja i za djecu svih vrsta teškoća: regulacijskih poremećaja, neurorizičnosti, socijalne komunikacije, autizma, sindroma Down, tjelesnih i mentalnih oštećenja, oštećenja vida i sluha te govorno-jezičnih i socijalnih teškoća. Republika Hrvatska dobila je model dobre prakse lokalne inicijative i organizacije

 

Panel  rasprava „Provedba EU fondova i budućnost kohezijske politike"

„Republika Hrvatska u financijskom razdoblju 2014. - 2020. ima na raspolaganju 10,7 milijardi eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI). Apsorpcijom sredstava nismo u potpunosti zadovoljni, do sada je ugovoreno tek 13,5% . Međutim u sektoru zdravstva je situacija znatno bolja“ – rekla je Spomenka  Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) na panel raspravi „Provedba EU fondova i budućnost kohezijske politike"

 

Katarina Ivanković-Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, najavila je otvaranje dugoočekivanog poziva (natječaja) u sektoru zdravstva: specijalizacije za liječnike u Domovima zdravlja, naglasivši da je razlog kašnjenja ovog poziva pravna osnova, odnosno uzastopne izmjene Pravilnika o specijalizaciji doktora medicine za vrijeme posljednja 3 ministra zdravstva.

 

 

*Tjedan EU fondova

je informativno-edukativni događaj koji, u suradnji s drugim partnerskim institucijama,organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) kao nacionalno tijelo odgovorno za sveukupnu koordinaciju EU fondova, uključujući i koordinaciju informativnih i obrazovnih aktivnosti o korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI fondova),

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.