Međimurje: zdravstveni projekt financiran iz EU sredstava*


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 26.04.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Međimurje: zdravstveni projekt financiran iz EU sredstava*

Primjeri dobre (hrvatske) prakse

 

Primjeri dobre prakse: od kolovoza 2012. do listopada 2014.  trajao je projekt kojem je cilj bio smanjiti nejednakosti u zdravlju u Međimurskoj županiji  putem različitih vidova promicanja zdravlja. Namjera je bila motivirati Međimurce  na usvajanje zdravog stila života radi prevencije i ranog otkrivanja te bolje kontrole kroničnih nezaraznih bolesti.

 

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije osmislio je "Program zdravog života" (Action-for-health) namijenjen osobama srednje i starije životne dobi, a proveden je u Općini Donja Dubrava. Riječ je o općini prostorno najudaljenijoj od središta županije u kojoj su stope smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u posljednjih nekoliko godina bile među najvišima u županiji.

 

Tijekom pet mjeseci održano je 12 sadržajno različitih interdisciplinarnih radionica i predavanja na kojima je sudjelovalo 190 osoba.

 

Provedena je situacijska analiza te procjena potreba i mogućnosti za smanjivanje nejednakosti u zdravlju, koje su poslužile za izradu Strateškog plana za unapređenje zdravlja u Međimurskoj županiji koji je dostupan na internetskoj stranici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

 

Ukupna vrijednost projekta: 7.381.632,66 HRK  a  60% je financirano iz EU sredstava, iz „Drugog programa aktivnosti Zajednice u području zdravstva”. 

U vrijeme kada je međimurski projekt započeo, Hrvatska još nije bila članica EU. Partneri  Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije - koji je osmislio projekt  "Program zdravog života" (Action for Health) - su bili:

  • University of Brighton (Velika Britanija),
  • National Institute for Health Development -OEFI (Mađarska),
  • Universidad de La Laguna (Španjolska),
  • National Center for Public Health and Analysis (Bugarska),
  • University of Trnava (Slovačka),
  • Duch Insitute for health Improvement-CBO (Nizozemska),
  • Institute of Hygiene (Litva)
  • Estonian-Swedish Mental Health and Suicidology Institute-ERSI (Estonija)
  • Nositelj projekta: Nacionalni institut za javno zdravlje Ljubljana, Slovenija

 

 

*Izvor podataka: brošura  „USPJEŠNI LOKALNI EU PROJEKTI U HRVATSKOJ“  objavljena 12/2016.

Izdavač: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU).

Sredstva EU fondova i programa su značajna za Hrvatsku. Državna administracija nastoji  svim zainteresiranim i potencijalnim korisnicima osigurati mogućnost da dobre ideje pretvore u uspješan projekt. Mnogi su to već i napravili te je velik broj uspješno provedenih projekata u Hrvatskoj koji svojim primjerom mogu poslužiti kao motivacija i inspiracija svim budućim korisnicima koji projektne ideje žele financirati EU sredstvima. Zbog toga je MRRFEU objavilo publikaciju uspješnih lokalnih projekata financiranih iz EU fondova a mi smo izdvojili i objavili 2 projekta iz područja zdravlja/zdravstva (međimurski i istarski).

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.