Istra: zdravstveni projekt financiran iz EU sredstava*


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 27.04.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Istra: zdravstveni projekt financiran iz EU sredstava*

Primjeri dobre (hrvatske) prakse

 

Primjeri dobre prakse: od listopada 2012. do veljače 2016. trajao je projekt zahvaljujući kojem je  Istra uspostavila jedinstveni model prevencije kardiovaskularnih bolesti kroz rad novootvorenog Županijskog preventivnog centra. Projekt Love your heart osmišljen je s ciljem umrežavanja i prekogranične suradnje pri stvaranju zajedničkog modela prevencije kardiovaskularnih bolesti.

 

Najznačajniji rezultat projekta je uspostava Istarskog županijskog centra za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, jedinstvenog u Hrvatskoj, koji djeluje na dvije lokacije - u Istarskim domovima zdravlja i u Općoj bolnici Pula.

 

Županijski centar za prevenciju kardiovaskularnih bolesti ima edukativni, savjetodavni, informativni, dijagnostički i rehabilitacijski karakter, a korisnike u Centar upućuju liječnici obiteljske medicine.

 

U sklopu projekta preuređena je i opremljena ambulanta u Općoj bolnici Pula, kupljeni su dijagnostički uređaji, dodatno su educirani i certificirani stručnjaci za rad na prevenciji kardiovaskularnih bolesti te su umrežene zdravstvene i obrazovne ustanove.


Održan je i niz radionica i savjetovanja za građane, s čime se nastavilo i po završetku projekta, a izrađeni su i korisni edukativni audio i video materijali dostupni na internetskoj stranici Zdrava Istra – Istria sana.

 

Kroz ordinacije obiteljskih liječnika i uz pomoć novog informacijskog sustava uspostavljen je pojačani skrining rizičnih građana Istre s ciljem ranog otkrivanja bolesti.

 

Ukupna vrijednost projekta je: 10.339.572,00 HRK  a  75% je financirano iz EU sredstava, iz programa „IPA jadranske prekogranična suradnja 2007. - 2013.“

 

Nositelj projekta: Istarska županija Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb

 

Partneri na projektu:

  • Istarski domovi zdravlja,
  • Opća bolnica Pula,
  • ADRA Albanija,
  • Scuola Centrale Formazione (Mestre),
  • Bolnica Madonna della salute iz Porto Vira,
  • Bolnica ULSS 14 iz Chioggie

 

 

*Izvor: brošura  „USPJEŠNI LOKALNI EU PROJEKTI  U HRVATSKOJ“  objavljena 12/2016.

Izdavač: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU).

Sredstva EU fondova i programa su značajna za Hrvatsku. Državna administracija nastoji  svim zainteresiranim i potencijalnim korisnicima osigurati mogućnost da dobre ideje pretvore u uspješan projekt. Mnogi su to već i napravili te je velik broj uspješno provedenih projekata u Hrvatskoj koji svojim primjerom mogu poslužiti kao motivacija i inspiracija svim budućim korisnicima koji projektne ideje žele financirati EU sredstvima. Zbog toga je MRRFEU objavilo publikaciju uspješnih lokalnih projekata financiranih iz EU fondova a mi smo izdvojili i objavili 2 projekta iz područja zdravlja/zdravstva (međimurski i istarski).

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.