Osiguravatelji: HZZO će nam dampingom srušiti tržište


Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje, krovne udruge osiguravateljske branše

Autor/Izvor: www.poslovni.hr

Objavljeno: 12.06.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Osiguravatelji: HZZO će nam dampingom srušiti tržište

Osiguravajuće kuće optužuju ministra zdravstva zbog HZZO-vog provođenja dodatnog zdravstvenog osiguranja koje predstavlja nelojalnu tržišnu utakmicu

 

Osiguravajuće kuće optužuju ministra zdravstva Darka Milinovića da je HZZO stavio u privilegiran položaj naspram konkurencije. U lipnju 2010. usvojen je zakon kojim se HZZO-u dopušta provođenje dodatnoga zdravstvenog osiguranja. Na tragu  te odluke HZZO je u  prosinca 2010. objavio Pravila uspostavljanja i provođenja dodatnoga zdravstvenog osiguranja.To je diglo na noge  osiguravateljsku branšu, koja tvrdi da se radi o nelojalnoj tržišnoj utakmici,  kršenju Ustava i Zakona o osiguranju. Krši se specifično član 49., stavak 1. i stavak  2. Ustava koji jamče poduzetničku i tržišnu slobodu , obavezuju državu da  osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu te zabranjuju zlouporabu monopolskog položaja.

Osiguravatelji smatraju da  se radi   uvertiri buduće apsolutno nelojalne tržišne utakmice. Država je  prvo  dozvolila HZZO-u  ulaz u tržište koje sada drže osiguratelji, s godišnjom premijom oko 280 milijuna kuna.  Nakon toga je  HZZO objavio „Pravila uspostavljanja i provođenja dodatnoga zdravstvenog osiguranja“ koja  su školski  primjer nelojalne tržišne utakmice. U HZZO-u  najavljuju  da bi njihve police mogli  ugovoriti i pojedinci i tvrtke za svoje zaposlenike. Međutim  HZZO još ne otkriva cjenik usluga. Budući da je  HZZO izravno vezan  na državni proračun, to HZZO-u, upozoravaju osiguratelji, već u startu jamči privilegiran položaj. Stoga HUO smatra  da će HZZO prema osiguranicima ići dampinškim cijenama i time srušiti konkurentnost društava koja godinama razvijaju tržište. A to je nelojalna utakmica  koja je   zabranjena hrvatskim Ustavom  a  u razvijenim tržišnim ekonomijama se najstrože sankcionira.

Postupak HZZO-a otvara neravnopravan položaj na tržištu glede uvjeta i nastupa  a k tome  je protivan i Zakonu o osiguranju. U inervjuu za Poslovni dnevnik, Darko Cesar, predsjednik Uprave Basler osiguranja Zagreb to objašnjava sljedećim riječima:"Ako premije ponovno budu određivane prema imovinskom cenzusu osiguranika, to neće stvoriti podlogu za pravo privatno zdravstvo i temeljitu reformu. Očekujemo da će HZZO premiju ipak formirati sukladno Zakonu o osiguranju koji dodatno osiguranje regulira kao neživotno osiguranje".

I predsjednica Uprave Croatia zdravstvenog osiguranja Vesna Dulibić smatra da će HZZO-vo provođenje dodatnoga zdravstvenog osiguranja, koje nije podložno nadzoru Hanfe, niti se na njega odnosi Zakon o osiguranju, dovesti do neujednačenih kriterija.

Zbog svega navedenog,  Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), krovne udruge  osiguravatelja,  najavljuje poduzimanje koraka radi poštivanja ustavnih prava osiguravateljskih kompanija,  uključuju i zaštitu preko Ustavnog suda te  očitovanje  Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.