SVJETSKI DAN ne!PUŠENJU: jesu li e-cigarete i duhan jednako štetni?


Autor/Izvor: V. Cerkvenik

Objavljeno: 31.05.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

SVJETSKI DAN ne!PUŠENJU: jesu li e-cigarete i duhan jednako štetni?

Prošlog je mjeseca Vladin zakonski prijedlog, da se zbog štetnosti po zdravlje  e-cigarete izjednače s ostalim duhanskim proizvodima i da ih se zabrani na mjestima gdje je pušenje zabranjeno,  podijelio saborske zastupnike. HDZ i Most su  po pitanju restrikcija izjednačili e-cigaretu i duhan(ske) proizvode i tvrde da je to obveza Hrvatske prema EU direktivi. SDP-ovci tvrde suprotno: to nije obveza prema EU direktivi. Naprotiv,  praksa ukazuje da su e-cigarete pomoć u odvikavanju od  duhan(skih) proizvoda.

 

Nama su najzanimljiviji stavovi saborskih zastupnika koji dolaze iz liječničke profesije. Prenosimo njihove stavove (izvor: HINA):  

 

Željko Jovanović (SDPov liječnik-političar)

„E-cigareta je u Velikoj Britaniji registrirana kao sredstvo za po­moć pri odvikavanju od pušenja i postoje njezini korisni učinci. U Hrvatskoj je 200.000  korisnika elektroničke cigarete. Restriktivnom odredbom koja e-cigarete izjednačava s ostalim duhanskim proizvodima i zabranjuje je  na mjestima gdje je pušenje zabranjeno - zapravo se činite šteta pušačima koji pokušavaju pre­stati pušiti“.

 

Siniša Varga (SDPov liječnik-političar)

tvrdi da mi u Hrvatskoj  želimo biti "veći katolici od pape" jer izjednačavamo e-ci­garete s duhanom i duhanskim proizvodima a to – tvrdi Varga - nije obveza prema EU direk­tivi

 

Željko Reiner (HDZov  liječnik-političar)

„Nedvojbeno je da su e-cigarete manje štetne od onih s duhanom, ali da su štetne jesu“ – zagovara Reiner  potpunu zabranu pušenja u svim zatvo­renim prostorima te jači nadzor.

 

Ines Strenja-Linić (MOSTova liječnica-političarka)

Zagovornica je izjednačavanja  e-cigarete  s ostalim duhanskim proizvodima i  zabrane e-cigareta  na mjestima gdje je i pušenje duhana zabranjeno. Ona smatra da su zastupnici iz SDP-a podlegli lobiranju proizvođača e-cigreta.

 

Milan Kujun­džić (HDZov  liječnik-političar i aktualni ministar zdravstva)

tvrdi da ne postoje ozbiljne studije koje bi potvrdile da su u odvikavanju od pušenja elektronički oblici cigareta učinkovi­ti. Također tvrdi da Hrvatska ima obveza prema EU direktivi da  izjednači restriktivne mjere za e-cigarertu. U protivnom, Hrvatskoj nakon 20. svibnja  prijete  sankcije iz Bruxellesa

 

Podsjetimo, svaki treći građanin Hrvatske puši.  Hrvatska ima 34% pušača dok primjerice Amerika ima samo 11% pušača  a  Kanada još manje, tek 9 %.

 

 

*SVJETSKI DAN ne!PUŠENJU (World No Tobacco Day)

Obilježava se svake godine  31. svibnja na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Tradicija da se javnozdravstvenim kampanjama obilježavanja Dana bez pušenja i bez duhanskog dima započela je 1989. godine.  

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.