Lokalni izbori: bolnica u Bjelovaru i EU fondovi u sektoru zdravstva


www.bbz.hr

Autor/Izvor: V. Cerkvenik

Objavljeno: 17.05.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Lokalni izbori: bolnica u Bjelovaru i EU fondovi u sektoru zdravstva

Uoči lokalnih izbora, glavna tema u Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je bolnica. Iako je u jesen 2015. godine bio otvoren natječaj za izvođača i najavljen  dovršetak radova u jesen 2017. – još uvijek ništa od toga. Nekadašnji partneri u lokalnoj vlasti sada se međusobno optužuju zbog (ne) gradnje bolnice:

 

U nastavku donosimo izvadak iz intervjua koji je  sa­borski zastupnik i kandidat za žu­pana koalicije HDZ, HSS, HSLS, Miro Totgergeli (45) dao za Večernji list  20170428. On namjerava na predstojećim lokalnim izborima  u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (BBŽ), prekinuti 20-godišnju vladavinu dosadašnjeg župana  Damira Bajsa.

 

Totgergeli je uvjeren da Bajs neodgovorno gura županiju u financijski kolaps time što  je Opću bolnicu Bjelovar zadužio za  kredit od 90 milijuna kuna koji će ugroziti i bolnicu i županiju te zdravstveni standard. Naime, prema analizi Hrvatske gospodarske komore (HGK), Bjelovarsko-bilogorskoj županiji  je  na začelju, na 21. mjestu od 21 županije i Grada Zagreba, odnosno ima najmanju gospodarsku snagu. Stoga Totgergeli zagovara rješenje da se  gradi u realnim okvirima, nemegalomanski, bez kredita, kao i drugi.

 

 

>Očito je pukla ljubav između župana Damira Bajsa i HDZ-a s obzirom na to da je HDZ u županijskoj skup­štini podupirao cijeli mandat njegovu politiku? Zbog čega je do toga došlo?

„U politici nema ljubavi, postoji samo suradnja. HDZ 2013.godine nije mo­gao sam sastaviti većinu pa se išlo u suradnju sa županom Bajsom. No surad­nja nije bila do kraja korektna, a to se može najbolje vidjeti na projektu izgradnje nove bolnice. U srpnju 2016. smo kod tadašnjeg mi­nistra zdravstva (Nakića) dogovorili da se dokumentacija prilagodi natječa­jima kako bi se povukla sredstva iz fondova EU. Dogovor je bio da se u sklopu postojeće građe­vinske dozvole učine promjene i da se dio sadržaja gradi kasnije. Župan nije poštovao taj dogovor i nije prilagodio dokumentaciju pa je sada gurnuo Opću bolnicu u kredit od 90 milijuna kuna koji će ugroziti i bolnicu i županiju."

 

>Bjelovarska se bolnica,  uz dopuštenje Županije, zadužila za 90 miliju­na kuna za projekt gradnje nove bolnice. Što to znači?

„To je odluka koja će, bude li ostva­rena, zasigurno ugroziti ne samo funkcioniranje bolnice nego i cjelokupan zdravstveni stan­dard u našoj županiji. Ni bolnica ni županija ne mogu vraćati taj kredit a da se ne ugrozi zdrav­stveni standard i zato je HDZ bio žestoko protiv te odluke. Ta je odluka neodgovorna… Nakon što pobijedimo na izbori­ma, zaustavit ćemo realizaciju te sulude odluke i projekt sagraditi u realnim okvirima, bez kredita i ugrožavanja zdravstvenog stan­darda građana.“

 

>Bajs smatra da je 70 milijuna kuna, koliko bi bolnica mogla dobiti iz fondova EU, premalo za projekt nove bolnice pa se zbog toga bolnica zadužila za još 90 milijuna. Mislite li i vi tako?

„Nije pitanje je li 70 milijuna kuna premalo, nego možemo li mi vra­ćati i s kakvim posljedicama tih 90 milijuna kuna, odnosno s ka­matama i troškom obrade kredita ukupno zaduženje veće je od 110 milijuna kuna. Analiza pokazuje da se taj kredit ne može vraćati bez teških posljedica, a to onda nije dobro rješenje. Rješenje je graditi u realnim okvirima, bez kredita, kao i drugi. Bolnica u Virovitici gradi se s 50 milijuna kuna, bolnica u Sisku s 90 mili­juna, a bolnica u Puli gradi se uz sufinanciranje općina i gradova." (Izvor: Večernji 28.04.2017.)

 

 

Podsjetimo,  u jesen 2015. godine bio je otvoren natječaj za izbor izvođača radova na rekonstrukciji OB Bjelovar. Objavljeno je tada da se dovršenje radova na investiciji vrijednoj 160 milijuna kuna, planirano za 2 godine ( rujan 2017.).

 

Planirano je bilo da se u prvoj  fazi gradi zgrada kirurgije s dnevnom bolnicom i pridruženom jednodnevnom kirurgijom,  sve na  18.000 m2, a u njoj bi bile objedinjene sve kirurške dvorane jer je dotadašnje stanje bilo takvo da se 9 kirurških sala nalazilo u 5 različitih objekata paviljonskog tipa s bolesničkim krevetima starim 2 ili više desetljeća.

  • Planirani rok dovršenja radova do rujna 2017.
  • Planirano je ulaganje u visini 160 milijuna kuna, a izvori sredstava: 85 milijuna kuna  iz EU fondova,  15 milijuna kuna država/Ministarstvo zdravlja RH i 60 milijuna kuna  Bjelovarsko-bilogorska županija.

Javni natječaj za izvođača dogradnje/rekonstrukcije OB Bjelovar je  14. 09. 2015.  potpisao tadašnji sanacijski upravitelj bolnice Zoran Seleš koji je tom prigodom izjavio: “Rok je 40 dana da izvođači dostave svoje ponude. Nakon toga, u koliko ne bude žalbi, tender bi se mogao sklopiti krajem studenoga. Građevinski radovi obično krenu nakon mjesec, mjesec i pol dana po potpisivanju ugovora o gradnji. Za 24 mjeseca možemo ovdje imati otvorenje nove kirurgije (Izvor: mrežne stranice Bjelovarsko-bilogorske županije)


No, od tada je protekla 20 mjeseci a pacijenti OB Bjelovar (u Bjelovarsko-bilogorske županije živi 119.743 stanovnika prema popisu stanovništva iz 2011. godine) i dalje  nemaju zadovoljavajuće bolničke uvjete.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.