Mobilnost i akademska zajednica: osječki MEF vodit će zagrebački liječnik


MEFOS

Autor/Izvor: V. Cerkvenik

Objavljeno: 9.05.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Mobilnost i akademska zajednica: osječki MEF vodit će zagrebački liječnik

Zagrebački liječnik prof. dr. sc. Jure Mirat, vlasnik privatne po­liklinike Kardioton iz Zagreba, izabran je 19.04.2017. za novog dekana Medicinskog fakul­teta u Osijeku (MEFOS), na kojem je i redo­viti profesor. Mandat mu počinje 01.10.2017.  a završava 30.09. 2021.

 

Postupak izbora de­kana pokrenut je još 24. 01.2017. po odluci Fakultetskog vijeća, ali je na jedno vrijeme bio zamrznut zbog izmjena statuta. U međuvremenu je jedan profesor zatražio pravno mišlje­nje ministra Pave Barišića zbog  kriterija o najmanje 50% radnog vremena rada na fakultetu. Prigovori su bili da  postoje nastavnici koji nemaju veliku satnicu kao predavači ali su izvrsni  kliničari i nastavnici - riječ je o 20-tak liječnika iz KBC-a Osijek.

 

Za prof. Mirata je glasalo 28 članova Fakultetskog vijeća, no čak 13 članova  je bilo protiv. Iako se svi slažu da je  dr. Mirat izvrstan kardiolog, njegov izbor na mjesto dekana je  izazvao i poneku negativnu  reakcija: „Pljuska je to lokalnoj akademskoj zajedni­ci! Pa zar u osječkoj bolnici nema kvalitetnih kadrova pa nam se mora dovoditi nekog iz Zagreba.“

 

No, Osijek nije zatvorena za mobilnost i izvrsnost u akademskoj zajednici. Da je tome tako govore i dvije novosti koje prenosimo s mrežnih stranica MEFOS-a:

 

Prvo predavanje na engleskom jeziku u povijesti MEFOS-a održala doc. dr. Renata Vauhnik iz Ljubljane

Gošća iz Slovenije, Renata Vauhnik,  predstojnica odjela za Fizioterapiju Zdravstvenog fakulteta sveučilišta u Ljubljani održala je  27. 04. 2017. godine,  prvo predavanje na engleskom jeziku za studente Medicinskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera. Riječ je o predavanje održanom za studente na preddiplomskom studiju Fizioterapije u Orahovici.

 

Doc. dr. Renata Vauhnik, dipl. fiziot.  magistrirala je i doktorirala u Londonu, gdje se bavila znanstvenoistraživačkim radom, a danas kao gost predavač predaje na uglednim europskim sveučilištima: „Iako dobro govorim hrvatski, želja mi je bila predavanje održati na engleskom da se studenti mogu i na tom jeziku budućnosti upoznati s medicinskom terminologijom.“ Vauhnik je jedna od najznačajnijih stručnjakinja ove medicinske grane u Europi a predavanje je održala na engleskom jeziku želeći ga prikazati kao jezik budućnosti i u medicini.

„Želim da studenti fizioterapije u Orahovici i uz moju pomoć upoznaju ugledne medicinare iz zemlje i svijeta. To što studiraju u Orahovici nije i ne smije biti nikakva mana nego prednost. U manjim sredinama se može vrlo efikasno studirati ako postoje motivirani i educirani sveučilišni profesori i naravno studenti. Važan je i taj povremeni neposredni kontakt orahovačkih studenata sa uglednim znanstvenicima iz svijeta… Ovo je po prvi puta u povijesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer Osijek da je studentima održano kompletno predavanje na engleskom jeziku i to se eto dogodilo na dodiplomskom studiju fizioterapije u Orahovici.“ izjavio je  Vojo Lukić, publicist i novinar s međunarodnom karijerom zaslužan za realizaciju brojnih oblika suradnje MEFOS-a i međunarodne akademske zajednice.(Izvor: www.mefos.unios.hr)

 

 

Aleksandar Včev izabran za člana Europske akademije znanosti i umjetnosti

Prof. dr. sc. Aleksandar Včev prim. dr. med, dosadašnji *dekan Medicinskog fakulteta Osijek i redoviti profesor u trajnom zvanju na katedri za Internu medicinu, povijest i medicinsku etiku Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku,  izabran je za redovitog člana Europske akademije znanosti i umjetnosti u razred medicine. Međunarodna akademska zajednica je prepoznala njegov znanstveni trud i rad na polju medicine pa je tako Aeksandar Včev postao 21. Hrvat i 1. Slavonac koji se može podičiti ovom znanstvenom titulom. Inicijator prijedloga Aleksandra Včeva za titulu europskog akademika je Vojo Lukić, publicist i novinar s međunarodnom karijerom zaslužan za realizaciju brojnih oblika suradnje MEFOS-a i međunarodne akademske zajednice.

Podsjetimo, prof. dr. sc. Včevu je 8 godina bio dekan Medicinskog fakulteta Osijek. Istekao mu je drugi mandat te njegovu dužnost od 01.10.2017. preuzima prof dr.sc Jure Mirat. „Nisam imao namjeru ponovo se  kandidirati na mjesto dekana. Odradio sam 8 godina mandata, uveli smo pregršt novih studijskih programa, od sestrinstva, medicinsko-laboratorijske dijagnostike do dentalne higijene, i zadovoljan sam učinjenim“ – izjavio je prof. dr. sc. Včev.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.