*Majčin dan: kako se prema rodilji odnosi američki doktor


MZ podrška dojenju

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 12.05.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Majčin dan: kako se prema rodilji odnosi američki doktor

„Ovdje smo zbog vas! Američki liječnici su  doista ponizni. Svoj posao doživljavaju časno, bez imalo bahatosti. Upravo ta rečeni­ca >Ovdje smo zbog Vas< najbolje oslikava moj porod na kojem je u sobi bilo 6 osoba: od babice, liječnice i sestara do pedijatrice…“

 

Uoči Majčinog dana donosimo priču  Ive Lugarić,  koja se   prije 5 godina zajedno s obitelji preselila   iz Hrvatske u SAD, u Chicago.  Iva je u Hrvatskoj rodila dvoje djece dok je u SAD-u svijet ugledalo njeno treće dijete.

 

Gospođa Lugarić  prati kroz medije što se događa u domovini i za oko su joj zapela mnogobrojna svjedočanstva hrvatskih trudnica i rodilja o lošim iskustvima i neugodnostima  u  rodilištu. Trenuci koji bi trebali biti najradosniji  u životu to katkada i nisu jer  je hrvatski  (javni)  zdravstvenih  sustav autarkičan: okrenut je sebi umjesto da mu u središtu budu pacijenti, uključujući i rodilje i trudnice.

 

Zbog toga je Iva za **portal Moja Hrvatska odlučila ispričati svoja iskustva pri porodu u SAD-u

 

Američki liječnici su  doista ponizni. Svoj posao doživljavaju časno, bez imalo bahatosti.Ovdje smo zbog vas! Upravo ta rečeni­ca najbolje oslikava moj porod.

 

U SAD-u možete birati bolnicu u kojoj želite roditi. Dali su mi 3 mogućnosti te smo nakon odabira jedne od njih do­govorili termin za razgledanje odjela.

 

Nakon obavljene papirologije, pokazali su nam sobu koja ima svoju kupaonicu, a najdivnije je što od dolaska do odlaska, maj­ka i beba ostaju zajedno. Dakle, ta soba ujedno je i rodilište, ima i vagu za novorođenče koja se miče nakon što dijete dođe na svijet, tako da njezin/njegov krevetić bude uz vas.

 

Hrana se naručuje iz jelovnika, a suprug može ostati cijelo vrijeme. Njegov boravak uključuje spava­nje i sve obroke.

 

Želim istaknu­ti odnos medicinskog osoblja i trudnice s obzirom na to da sestre često ulaze u sobu i provjeravaju kako ste. Uvijek imaju osmijeh na licu i dosta strpljenja. U jednom trenutku, zbog utjecaja lijeka za inducirani porod, bebini otkucaji srca su usporili, no kako dežurna sestra prati sve preko monitora tako se iste sekunde u mojoj sobi pojavilo svo osoblje.

 

Sestre su mi popravljale jastuke, nosile vodu i kockice leda, a ja sam se toliko zahvaljivala da mi je jedna od njih rekla:"Molim vas, prestanite! Ovdje smo zbog vas, a ne vi zbog nas!“ Upravo ta rečeni­ca najbolje oslikava moj porod na kojem je u sobi bilo 6 osoba: od babice, liječnice i sestara do pedijatrice. Liječnica koja je vo­dila trudnoću nije stigla do bol­nice jer je sve išlo dosta brzo pa mi se nakon toga ispričavala. U Americi onaj tko vodi trudnoću ujedno vas i porađa, čak i ako se radi o carskom rezu u dva sata nakon ponoći, a sljedeći dan ima redovno radno vrijeme.…

Istina, oni ovdje puno zarade, ali i plaćaju skupe fakultete a kredite za studij  otplaćuju  još godina­ma nakon diplomiranja.Prosječan trošak četverogodišnjeg studija medici­ne iznosi nešto više od 240.000 američkih dolara, no ta brojka se znatno penje uz specijalizaciju i nastavak školovanja.“  (Izvor: portal Moja Hrvatska, Večernji list  20160409)

 

 

Podsjetimo, UN-ovi podaci i  procjene pokazuju da Hrvatska spada među 10 demografski najugroženijih zemalja svijeta. Do 2100. godine Hrvatska bi mogla pasti na samo 2,61 milijun stanovnika.

Nažalost, službena je politika godinama ignorirala  demografsku revitalizaciju, preskakala je kao „perpetum mobile temu“. Danas su se stvrai promijenile, za to područje je  imenovano  Ministarstva a najnoviji potez premjera Plenkovića je osnivanje ***Vijeća za demografsku revitalizaciju Hrvatske kojem on i predsjeda.

 

Riječi  demografija i potpora natalitetu, u novije su vrijeme preplavile  javni prostor. Sad smo svi za to jako zainteresirani, pronatalitetna politika i praksa se sagledavaju sa svih aspekata, o  tome se kroz medije  oglašavaju svi…Da li će mladi ljudi imati djece ili ne, te koliko će djece imati - na  tu  možda najvažniju odluka u životu svakog  čovjeka -  utječu brojni čimbenici

 

Mi smo uoči Majčinog dana  - o  demografiji i potpori natalitetu   - progovorili iz diskursa  rodilja koje s pravo očekuju dostojanstven  i individualnim potrebama rodilje prilagođen tretman i uvjete  u trenucima donošenja novog života na svijet.

 

 

*MAJČIN DAN (druga nedjelja u svibnju)

To je blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja, pa i Hrvatskoj, obilježava svake godine, druge nedjelje u svibnju. Majčin dan ima svoje korijene u engleskom i američkom pokretu žena. Amerikanka Ann Maria  Reeves Jarvis organizirala je Mothers Day Meetings gdje su majke mogle razmjenjivati ideje o aktualnim pitanjima. Datum  je odabrala u drugu nedjelju  svibnja nakon godišnjice smrti njezine majke.  Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Američki predsjednik  Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom.

 

** portal Moja Hrvatska je namijenjen iseljeništvu, osnovao ga je Večernji list u proljeće  2016.

 

***Vlada premijera Plenkovića je prošle jeseni,  odmah po preuzimanju vlasti,  formalno i sadržajno inaugurirala demografsku politiku reorganizacijom i proširenjem  naziva  resornog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.  Nedavno (06.04.2017.) je

osnovano još i Vijeće za demografsku revitalizaciju Hrvatske radi praćenja i koordinacije provedbe mjera demografske politike iz programa Vlade od 2016. do 2020. godine. Vijeće je stručno i koordinativno tijelo Vlade kojem predsjeda premijer, a zadaća mu je davanje prijedloga i preporuka iz područja demografske politike i praćenje provedbe.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.