U Petrovoj se porodilo 16 trudnica s transplantiranim organom*


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 26.05.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

U Petrovoj se porodilo 16 trudnica s transplantiranim organom*

Prošle je jeseni Martina C. rodila sina. Za ovu 34-godišnju ženu to je bilo ravno čudu. Rodila je unatoč tomu što ima transplantiranu jetru, unatoč uzimanju brojnih lijekova...Martina je  prva rodilja s transplantiranom jetrom u Hrvatskoj pa je taj porod bio  značajan događaj i za povijest hrvatske medicine.

 

U Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb („Petrovoj“) evidentirane su prije toga  23 trudnoće u žena s transplantiranim organom. U svim je slučajevima  bila riječ o trudnicama s transplantiranim bubregom. Od tih trudnoća:

  • njih 15 je završilo bez teškoća, odnosno rođenjem živog i zdravog djeteta,
  • u 6 trudnoća je induciran pobačaj,
  • 2 su trudnoće završile spontanim pobačajem.

Martini C. su zbog autoimune bolesti, 2007. godine počele otkazivati funkcije jetre. Dvije godine posli­jen transplantirana joj je jetra. Transplantaciju i kontrole u razdoblju  2009-2015. provodili su liječnici KBC-a Zagreb,  Boško Romić i  Davor Radić. Oni su podržali Martininu namjeru da se ostvari kao majka, s obzirom na to da je prošlo više od pet godina od transplantacije.

 

Porođaj Martine C. je 16-ta trudnoća žene kojoj je prije toga transplantiran organ a koja je rodila zdravo dijete. Martininu trudnoću je vodila   prof. dr. sc. Snježana Škrablin, pročelnica Zavoda za perinatalnu medicinu u Petrovoj. Sam porođaja ipak predstavlja  šok za jetru pa je obavljen carskim rezom kao poštednijim zahvatom. Uz  prof. Škreblin u timu koji je vodio Martinin  porođaj bili su i prim. dr. sc. Nenad Veček, dr. Petrana Beljan, prof. dr. sc. Slobodan Mihaljević i dr. Marijana Matas.

 

„Imamo iskustvo s trudnoćama nakon transplantacije bubre­ga već niz godina, ali rodilje s transplantiranom jetrom dosad nismo imali i ovo je prva takva trudnoća,  koja je nakon transplantacije jetre završila rođenjem živog djeteta. O takvom slučaju  nema podataka u literaturi… Mislim da se žene koje su prošle transplantaciju organa boje da neće moći iznijeti trudnoću, treba im reći da se može biti majkom i u takvim okolnostima!“ -  poručila  je prof. dr. sc. Snježana Škrablin  ženama s transplantiranim organom u želji da ih  ohrabri da se ostvare kao majke. (Izvor: Večernji list 20161001)

 

 

*NACIONALNI DAN DARIVANJA I PRESAĐIVANJA ORGANA I TKIVA, obilježava  se 26. lipnja prema odluci Hrvatskog sabora iz 2006. godine. Presađivanje organa danas je širom svijeta prihvaćena i uspješna metoda liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog zatajenja funkcije organa, a za neke organe, kao što su jetra, srce i pluća, presađivanje je ujedno i jedina metoda liječenja. Na žalost, broj osoba koje čekaju na presađivanjem mnogo je veći od broja raspoloživih organa. Stoga tema darivanja organa zahtijeva široku podršku javnosti usmjerenu na razvijanje transplantacijske svijesti  i isticanje  važnosti darivanja organa nakon smrti u svrhu liječenja. Hrvatska je svjetski prvak po broju transplantacija s obzirom na broj stanovnika. Hrvatski transplantacijski program godinama je u samom svjetskom vrhu, a 2015. je zabilježena rekordna stopa darivanja organa, sa 39,3 darivatelja na milijun stanovnika Hrvatske. U odnosu na 2014. godinu broj darivatelja porastao je za 13%, a broj uspješnih transplantacija za 10%. U hrvatskim bolnicama 2015. je presađeno ukupno 399 solidnih organa.
(Izvor: Ministarstvo zdravlja )

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.