Bespovratna EU sredstva: 30*milijuna kn za bolnicu Požega i PZZ


MRREUF

Autor/Izvor: V. Cerkvenik

Objavljeno: 25.05.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Bespovratna EU sredstva: 30*milijuna kn za bolnicu Požega i PZZ

Dom zdravlja Požeško-slavonske županije  i Opća županijska bolnica Požega dobivaju 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije. Ukupna ulaganja u te zdravstvene organizacije u javnom vlasništvu iznose 40.085.149,46 kuna , od čega 29.985.149,46  kuna čine bespovratna europska sredstava dok je preostali iznos 10, 1 milijuna kuna iz hrvatskih izvora.

 

Prvi projektZajedno do zdravlja“  ima cilj  poboljšati učinkovitost zdravstva kroz model dnevnih bolnica:

  • korisnik - Opća županijska bolnica Požega.

Drugi projekt Dom zdravlja – centar zdravlja“ ima cilj povećati dostupnost  primarne zdravstvene zaštite (PZZ)  s naglaskom na udaljena i deprivirana područja.

  • korisnik je Požeško-slavonska županija ( Dom zdravlja Požega). 

Cilj spomenutih projekata je unaprijediti kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite kroz poboljšanje pristupa i učinkovitosti dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija te Infrastrukturnim radovima i novom opremom zdravstvenim radnicima osigurati primjerene uvjete rada a pacijentima pružiti odgovarajuću primarna zdravstvena zaštita.

 

Projekt „Zajedno do zdravlja“ (dnevna bolnica Požega)  ima ukupnu  vrijednost 34.236.121,22 kuna, od čega je  dio sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvitak - u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020." (OPKK/EFRR).  

Riječ je  o  natječaju/pozivu: „Poboljšanje isplativosti i pristupa DNEVNIM BOLNICAMA i/ili dnevnim kirurgijama  - po kojem je hrvatskim bolnicama  na raspolaganju  alokacija od 725,48 milijuna kuna koja bi trebala biti povećana za dodatnih 500 milijuna kuna. (http://www.strukturnifondovi.hr/natjecaji/1271 - natječaj je otvoren  do 31.12.2020)

 

Projekt „Dom zdravlja – centar zdravlja“ (veća dostupnost PZZ pacijentima u Požeško-slavonskoj županiji), ima ukupnu vrijednost 5.849.028,24 kuna od čega je  dio sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvitak - u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020." (OPKK/EFRR).  

Riječ je  o  natječaju/pozivuPoboljšanje pristupa PRIMARNOJ ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI (PZZ) s naglaskom na UDALJENA I DEPRIVIRANA područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini“ -  po kojem je hrvatskom zdravstvu,odnosno 18 prihvatljivih županija, na raspolaganju ukupan iznos od 171,8 milijuna  kuna.

Svrha ovog Javnog poziva (natječaja)  je poboljšanje pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini, prije svega u izoliranim i depriviranim područjima, čime će se smanjiti broj upućivanja pružatelja primarne zdravstvene zaštite u bolnice u tim područjima za najmanje 15 %, jer će se na razini primarne zdravstvene zaštite omogućiti više dijagnostičkih i terapeutskih postupaka. (http://www.strukturnifondovi.hr/natjecaji/1269  - natječaj je otvoren  do 31.12.2020.)  

 

Ugovor  o sufinanciranju  oba projekta  OŽB Požega i DZ Požega  potpisan je  16. 05. 2017.  u  Požegi a potpisnici su:

  • ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac,
  • ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije  (SAFU) Tomislav Petric,
  • ravnatelj Opće županijske bolnice Požega Željko Glavić
  • župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević a svečanosti potpisivanja ugovora nazočila je i pomoćnica ministra zdravstva, Ružica Palić Kramarić.

Prigodom potpisivanja ugovora, ministrica Gabrijela Žalac je izjavila: „Ove smo godine iz područja zdravstva potpisali ugovore u vrijednosti od skoro 932 milijuna kuna u okviru tri poziva u sklopu OPKK od čega su slavonske županije povukle 208 milijuna kuna.“  (Izvor:  Priopćenje MRRFEU 20170516)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.