Paternalistički vs. suradno partnerski model u liječenju


HLK: G. Cerjan Letica. B. Bergman Marković, L. Zibar, V. Đorđević

Autor/Izvor: Priopćenje HLK 20170619

Objavljeno: 19.06.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Paternalistički vs. suradno partnerski model u liječenju

Model suradnog partnerstva - poželjan odnos između pacijenta i liječnika

 

„Liječnikova se uloga promijenila, od onoga koji zna najbolje (paternalistički model) do onoga koji mora poštovati pacijentovu odluku. Medicina poprima i osobine tržišta i u tome se  javlja potreba za repozicioniranjem liječnika i njegovih prava sa zakonskih i etičkih aspekata. Pacijentova autonomija u odlučivanju o svome liječenju nema alternative u suvremenoj medicinskoj praksi.  No, što kad pacijent inzistira na  rizičnom izboru dijagnostičkog ili terapijskog postupka. Mora li ili smije li uopće liječnik prihvaćati sudjelovati u rizičnom izboru dijagnostičkog ili terapijskog postupka na kojem inzistira pacijent“ – jedno je od  pitanja koje je u svom  izlaganju postavila  prof.prim.dr.sc. Lada Zibar u petak 16.06.2017. u dvorani Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) u Zagrebu.

 

Tribinu pod nazivom “Prava liječnika i odgovornost pacijenata“ organiziraralo je  Etičko i deontološko povjerenstvo Hrvatske liječničke komore (HLK)  te Županijsko povjerenstvo HLK-a a fokus je bio na temama:

  • suradno partnerstvo u medicini (informirani pristanak pacijenta, zajedničko donošenje odluka uz odgovornost pacijenta),
  • autonomija pacijenta  u odlučivanju o svome liječenju,
  • (ne)sudjelovanje liječnika u rizičnom izboru  dijagnostičkog ili terapijskog postupka na kojemu inzistira pacijent,
  • nedovoljna  briga društva za zdravstvene djelatnike i  njihovo zadovoljstvo radom.
  • poziciji liječnika u sustavu zdravstvene zaštite te o dužnostima samih pacijenata

 

Na tribini su o ovim temama govorili:

  • prof.prim.dr.sc.  Lada Zibar, Prof. Lada Zibar, tematski inicijator Tribine,
  • prof.dr.sc. Veljko Đorđević,
  • prof.dr.sc. Gordana  Cerjan  Letica,
  • prof.prim.dr.sc.Biserka  Bergman  Marković.

„Država još uvijek drži pacijenta u uvjerenju o >besplatnoj zdravstvenoj skrbi< iz doba socijalizma, podilazeći pacijentu,  svjesni da su pacijenti biračko tijelo. Kupujući socijalni mir,  drži pacijente i dalje, ali samo deklarativno, u uvjerenju kako imaju pravo na sve u zdravstvenoj zaštiti. Pacijent tako traži svoja „prava“, no  ne prihvaćajući i svoje obveze. Hrvatska je i dalje u svojoj brizi za pacijenta socijalna država i tako to treba biti, ali nisu jasno i transparentno postavljene uloge u kojima svi u sustavu imaju svoje pravo mjesto." – jedna je  od  teza  koje je u svom  izlaganju na Tribini postavila  prof. dr. sc. Biserka Bergman Marković.

 

Prof.Veljko Đorđević govorio je o suradnom partnerstvu u medicini te naglasio kako ono zahtijeva značajan angažman i liječnika i pacijenata u svim fazama liječenja. “U posljednje vrijeme Liječnička komora (HLK),  stručna liječnička društva i akademske institucije aktivno promiču koncept suradnog partnerstva, u čemu veliku ulogu imaju komunikacijske vještine koje višestruko utječu na ishode liječenja. Suradno partnerstvo, koje uključuje informirani pristanak i zajedničko donošenje odluka, podrazumijeva i značajnu odgovornost pacijenta, a ne prebacivanje odgovornosti samo na liječnika. Kao liječnik koji je godinama radio u kliničkoj medicini, svjedočio sam brojnim situacijama u kojima pacijenti nisu preuzeli odgovornost za svoje liječenje, nisu promijenili životne navike (npr. pušenje, debljina, pijenje, neredovito uzimanje lijekova i sl.), a prebacivali su teret i krivnju na liječnike", istaknuo je prof. Đorđević.

 

Govoreći o dužnostima samih pacijenata prof. Gordana  Cerjan  Letica istaknula je kako u  znanstvenim i stručnim radovima postoji  izrazita  neravnoteža u pažnji koja se poklanja dužnostima, obvezama i odgovornostima  liječnika prema onima koje se  tiču pacijenata. Tako je prof. Cerjan Letica naglasila da postoji 10 različitih dužnosti pacijenta:

1. sudjelovanje u zdravstvenoj jurisdikciji,

2. održavanje i promicanje vlastitog zdravlja,

3. zaštita zdravlja drugih,

4. odgovorno traženje i pristup zdravstvenoj usluzi,

5. iskrenost i istinitost prema liječnicima,

6. poštivanje preporuka liječnika do kojih se došlo uz primjereno sudjelovanje pacijenta,

7. primjereno ponašanje u bolnici,

8. ozdravljenje ili održavanje postignutog stanja,

9. sudjelovanje u istraživanjima,

10. građanske dužnosti povezane sa zdravstvenom jurisdikcijom (npr. plaćanje poreza).

 

"Partnerski odnos pacijenta i liječnika može funkcionirati samo ako obje strane imaju valjane razloge vjerovati da će uzajamne obveze biti poštovane – zato dužnosti moraju biti utemeljene kao podupiruće u okvirima uzajamnog povjerenja, a ne suprotstavljene i neprijateljske kroz sankcije koje mogu uzajamno primijeniti", zaključila je prof. Cerjan Letica.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.