Napadi na liječnike – na Rabu ubijen psihijatar


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 3.07.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Napadi na liječnike – na Rabu ubijen psihijatar

Najnoviji u nizu napada na liječnike završio je ubojstvom – jučer je u Barbatu na otoku Rabu u svome domu ubijen psihijatar dr. Rakić. Napadač Srđan Smojver presudio je i sebi raznijevši se bombom. Supruga ubijenog psihijatra izbjegla je smrt  skokom kroz prozor, s prvog kata. Pala je na beton, ima višestruke prijelome i nalazi se na liječenju u riječkoj bolnici.

 

Istraga je u tijeku i još nisu poznati svi detalji: da li su ubijeni i ubojica bili u odnosu liječnik-pacijent ili se radi o neriješenim imovinskim pitanjima.

Podsjetimo, samo 5 dana ranije napadnut je još jedan liječnik-psihijatar. Tijekom dežurstva u noći od 26. na 27.06.2017. na Klinici za psihijatriju pacijent je fizički  nasrnuo na medicinsku sestru i dr. Domagoja Benića, psihijatra dječje i adolescentne psihijatrije u KBC-u Osijek. „Povod“ za napad:  liječnik nije dao tražene lijekove. Inače, pacijent je u bolničkoj evidenciji registriranih narkomana.

Na osječkoj Klinici za psihijatriju kažu da su  napadi na medicinsko osoblje česta pojava, zbog vrste pacijenata (psihijatrija) s kojima rade a Knjigu incidenata popunjavaju tromjesečno.

Zbog incidenta u noći 26./27 lipnja pozvana je i policija. No, ono što je u osječkom slučaju posebno iznenadilo zdravstvene djelatnike je postupanje policijskih službenika koji su  liječnika izjednačili s njegovim napadačem. Naime, nekoliko sati nakon incidenta policija se vratila na Kliniku kako bi uručila prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira te poziv za Prekršajni sud i pacijentu i liječniku, koji je napadnut na radnom mjestu. Sve uz obrazloženje da „je stav policije da svi sudionici incidenta pred sudom trebaju objasniti tko je kriv, a tko ne.“ Tek nakon medijskih pritisaka, policijski su  inspektori  povukli prijavu protiv liječnika dok su protiv pacijenta pokrenuli krim-istraživanje. (Izvor: Glas Slavonije 20170627).

Sve ovo pokazuje da  zakonodavac nije dovoljno pažnje posvetio regulativi  te da bi Sabor trebao promjeniti Kazneni zakon na način da se napad na liječnika (i druge zdravstvene djelatnike) u obavljanju zdravstvene djelatnosti tretira kao napad na službenu osobu (članak 87. stav 3. I  članak 315. stav 1.).

Podsjetimo, Hrvatska liječnička komora (HLK) je u jesen 2016. godine provela istraživanje pod nazivom “Nasilje među liječnicima”. Istraživanje je utvrdilo da je:

  • čak 93% anketiranih liječnika na poslu doživjelo neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja.
  • 83% anketiranih liječnika istaknulo je da su napadi na radnom mjestu bili verbalni,
  • 17% liječnika je doživjelo i fizičko nasilje.

Uz lobiranje za izmjene Kaznenog zakona kojim bi se  napad na liječnike i druge zdravstvene djelatnike u obavljanju zdravstvene djelatnosti tretira kao napad na službenu osobu – HLK  također predlaže niz organizacijskih rješenja kako bi se liječnicima stvorili sigurni uvjeti za obavljanje profesionalne djelatnosti:

  • HLK je na svojoj web-stranici otvorila rubriku "Prijave nasilja nad liječnicima zbog učestalih napada“ s obrascem za prijavu na­silja nad liječnicima na radnom mjestu (prisile, prijetnje, nametljivog ponašanja,tjelesne ozljede),
  • HLK potiče zdravstvene ustanova i liječnike da slučajeve verbalnog i fizičkog nasilja nad liječnicima na radnom mjestu, prijavljuju Državnom odvjetništvu, a mogu i Agenciji za kvalitetu i akreditaciju u zdrav­stvu i socijalnoj skrbi te HLK-u;
  • HLK nudi pravnu i drugu pomoć u slučajevima na­silja nad liječnicima na radnom mjestu:FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.