HUBOL: otvoreno pismo ministru pravosuđa i unutarnjih poslova


www.hubol.hr

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 6.07.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

HUBOL: otvoreno pismo ministru pravosuđa i unutarnjih poslova

Najnoviji napadi na liječnike ponovno otvaraju pitanje sigurnosti osoblja u zdravstvenim ustanovama. Zbog toga je Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) po četvrti puta javno pozvala na izmjene Kaznenog zakona kako bi se stvorio zakonodavni i pravni okvir koji bi zaštitio liječnike i druge zdravstvene radnike u obavljanju djelatnosti. Riječ je o izmjeni članka 87. stavak 3. i članka 315. stavak 1. Kaznenog zakona,  na način kojim bi se napad na zdravstvene djelatnike tretirao kao napad na službenu osobu.

 

Ovoga je puta HUBOL uputio Otvoreno pismo novim ministrima pravosuđa i unutarnjih poslova, Draženu Bošnjakoviću i Davoru Božinoviću.

 

 „Iako smo se u tri navrata ranije obraćali prethodnom ministru pravosuđa i jednom Službi za nadzor, unaprjeđenje rada i razvoj policije, vezano uz sve učestalije napade na liječnike i zdravstveno osoblje, ništa se nije dogodilo kako bi se položaj liječnika poboljšao.

 

Naprotiv, vrlo smo zabrinuti činjenicom da je policija nakon zadnjeg napada na liječnika u KBC Osijek*) podnijela prekršajnu prijavu protiv napadnutog liječnika na radnom mjestu, koji je zadužen za 24 satno funkcioniranje zdravstvene skrbi. Iako se, prema tvrdnjama iz medija, policija ispričala i povukla prijavu, nužni smo upozoriti javnost da je takvo ponašanje neprihvatljivo, a da su liječnici kao struka prepušteni na milost i nemilost ne samo pojedinaca, nego, kako je ovdje bio slučaj i postupanju i slobodnoj procjeni pojedinih policijskih službenika.“ – stoji u Otvorenom pismu Hubola 20170629.

 

*)Podsjetimo, neposredni povod za Hubolovo Otvoreno pismo je napad koji se tijekom dežurstva u noći od 26. na 27.06.2017. dogodio na Klinici za psihijatriju KBC-a Osijek, kada je pacijent fizički  nasrnuo na medicinsku sestru i psihijatra Domagoja Benića. „Povod“ za napad:  liječnik nije dao tražene lijekove. Inače, pacijent je u bolničkoj evidenciji registriranih narkomana. Zbog incidenta je pozvana i policija. No, policijski su službenici nakon intervencije uručila prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira te poziv za Prekršajni sud i pacijentu i liječniku, koji je napadnut na radnom mjestu. Sve uz obrazloženje da „je stav policije da svi sudionici incidenta pred sudom trebaju objasniti tko je kriv, a tko ne.“ Tek nakon medijskih pritisaka,policijski su  inspektori  povukli prijavu protiv liječnika dok su protiv pacijenta pokrenuli krim-istraživanje. (Izvor: Glas Slavonije 20170627)

 

Nadalje,  u Hubolovom Otvorenom pismu 20170629 stoji:

„I ranije se događalo da policijski službenici propuste preventivno reagirati što je rezultiralo i nedavnim napadom na liječnicu u DZ Požeško-slavonske županije, a nakon provedene policijske istrage postalo je vidljivo da je područna služba HZZO-a retrogradno provela izmještaj pacijenta od napadnute liječnice na datum prije napada.

 

Nadamo se da će se Vašim dolaskom (opaska: ministar Božinović je tek nedavno preuzeo dužnost) promijeniti odnos kako policijskih službenika prema liječnicima, tako i da ćete ozbiljno razmotriti i prihvatiti naše prijedloge da se napad na liječnika (i druge zdravstvene djelatnike) tretira kao napad na službenu osobu. Odnosno, da je potrebna promjena Kaznenog zakona, na način:

  • da se u članku 87. stavku 3. iza riječi „samouprave“ dodaju riječi „službenik u javnim službama“
  • te u članku 315. stavku 1. iza riječi sloboda dodaju riječi „službenika u javnim službama“.

Uz to, u više navrata smo tražili striktno poštivanje članaka 138. i 139. Kaznenog zakona RH na zdravstvene radnike u zdravstvenim ustanovama, odnosno odgovorne osobe u obavljanju javne ovlasti. Iz nedavnog primjera u Osijeku jasno je da se to sustavno ne provodi.Uporno ignoriranje naših upozorenja o nedostatku čak i minimalne sigurnosti u medicinskim Ustanovama vrlo brzo bi moglo rezultirati i težim stradavanjem zdravstvenih djelatnika, i zasigurno nisu stimulirajuće za sve veći broj liječnika koji odlazi iz Republike Hrvatske, što bi moglo  rezultirati  urušajem zdravstvenog sustava kroz  5-7 godina.

 

Smatramo da javnom dužnošću koju obavljate imate mogućnost pridonijeti zauzimanju jasnog stava da nasilje prema zdravstvenim djelatnicima nije prihvatljivo, te tako svojim djelovanjem pridonijeti očuvanju zdravstvenog sustava u RH.

S poštovanjem, Izvršni odbor HUBOL-a"

 

HUBOL je Otvoreno pismo u kojem poziva na izmjenu Kaznenog zakona kako bi se liječnicima omogućila adekvatna zaštita, uputio na adrese ministara pravosuđa i unutarnjih poslova te opinion makera u hrvatskom  zdravstvu:

 

  • Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa,
  • Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova,
  • Milan Kujundžić, ministar zdravstva,
  • Trpimir Goluža,  predsjednik Hrvatske liječničke komore,
  • Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora,
  • Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata
  • Željko Zubčić,  ravnatelj KBC-a Osijek

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.