Hepatitis C: lijekovi dostupni ali terapije samo najtežim slučajevima


Autor/Izvor: Hrvatsko društvo za bolesti jetre Hepatos - Priopćenje 20170707

Objavljeno: 10.07.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Hepatitis C: lijekovi dostupni ali terapije samo najtežim slučajevima

Po dostupnosti lijekovi za hepatitis C, Hrvatska ne zaostaje za Europom. Ali u ovom trenutku terapije se odobravaju samo bolesnicima s najvišim stupnjem fibroze jetre (F3 i F4), koji su također primorani čekati na propisanu terapiju. Takvim pristupom, koji ne uključuje liječenje adekvatnog broja bolesnika s ranijim stupnjevima fibroze (F1 i F2), pacijente se dovodi u situaciju u kojoj su primorani čekati na pogoršanje zdravstvenog stanja, kako bi bili u mogućnosti dobiti prijeko potrebnu terapiju.

 

To je jedan od zaključaka Okruglog stola „No Excuse for No Hep“ održanog 07.07.2017.  u Škole narodnog zdravlja “dr. Andrija Štampar”. Dionici Okruglog stola  - stručnjaci u području virusnih hepatitisa  iz Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovenije i Srbije - vodili su otvorenu raspravu o dosadašnjim postignućima u liječenju tog virusa te zajedno odredili potrebne korake za daljnji razvoj i unaprjeđenje  standarda liječenja u Hrvatskoj, s ciljem eliminacije virusnih hepatitisa .

 

Virusni hepatitis virusna je upala jetre koja dovodi do oštećenja ili uništenja jetrenih stanica. Može biti kratkotrajan, a u slučajevima trajanja dulje od 6 mjeseci, postaje kronično oboljenje.

 

U slučaju neliječenja, hepatitis C (HCV) uvjetuje postupnu progresiju bolesti, od faze akutnog do faze kroničnog hepatitisa, pa sve do razvoja ciroze jetre i njezinih kasnih komplikacija i zatajenja ili razvoja karcinoma jetre. HCV je vodeći razlog transplantacije jetre.

 

Trenutno ne postoji cjepivo, ali postoje različiti lijekovi koji mogu u potpunosti uništiti virus i usporiti progresiju bolesti. Što se prije krene u liječenje hepatitisa C, to su veće šanse da bolest ne uzrokuje ozbiljnije posljedice. Međutim, i kod značajnog oštećenja jetre se može i treba provesti terapija, kaže struka

 

Virusni hepatitisi su javnozdravstveni problem koji ima i društveno-političku dimenziju, u kontekstu diskriminacije, kršenja ljudskih prava i društvenog neprihvaćanja oboljelih osoba.

 

Upravo radi toga, u posljednjih nekoliko godina naglašava se važnost testiranja i pravovremenog otkrivanja virusa te potiče podizanje svijesti o preveniranju i pravovremenom liječenju HCV-a.

 

Najsuvremenije terapije pružaju nam jedinstvenu priliku za eliminaciju hepatitisa C u svijetu i u Hrvatskoj, a značajan je doprinos u vidu smrtnosti te u vidu socio-ekonomskih troškova.

 

Okrugli stol „No Excuse for No Hep“ održan 07.07.2017.  u ŠNZ “dr. Andrija Štampar“ okupio je svjetske, regionalne i lokalne stručnjake u liječenju HCV-a te im pružio priliku da međusobno podjele iskustva, razviju diskusiju te donesu konkretne zaključke o daljnjim koracima u rješavanju problema hepatitisa C u Hrvatskoj.

 

Jedan od važnijih zaključaka okruglog stola je hitna potreba za izradom akcijskog plana eliminacije hepatitis na području Republike Hrvatske temeljenog na  nacionalnoj strategiji, a u skladu sa ciljem Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o eliminaciji virusnih hepatitisa do 2030.

 

Eliminacija virusnih hepatitisa uključivanjem zaraženih osoba u sustav skrbi i liječenja bez obzira na trenutni stupanj njihove bolesti te osiguravanjem svih modela zaštite i prevencije svima je krajnji cilj, koji, stvaranjem zdravog građanstva, dugoročno rezultira velikim uštedama zdravstvenog sustava.

 

Hrvatska može, u skladu s ciljevima Svjetske Zdravstvene Organizacije, iskorijeniti virusni hepatitis i tako riješiti jedan  od svojih najvećih javnozdravstvenih problema

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.