HLK: zabrinutost zbog najave vraćanja HZZO-a u državnu riznicu


Autor/Izvor: Priopćenje HLK 20170711

Objavljeno: 11.07.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

HLK: zabrinutost zbog najave vraćanja HZZO-a u državnu riznicu

Najnovijim priopćenjem, Liječnička se komora obrušila na stav HDZ-ovog Ivana Šukera, dugogodišnjeg ministra financija u 3 HDZ-ove vlade, koji učestalo zagovara  vraćanje HZZO-a u državnu riznicu. Podsjetimo, Šukerova  se namjera  ne odnosi samo na HZZO, već i na primjerice Hrvatske vode, odnosno na sve  tzv. izvanproračunske korisnike, koji su izdvojeni iako imaju značajne proračuna.

 

„Postoji opravdana sumnja da je ponovni ulazak HZZO-a u riznicu inicijativa „dokazanih“ financijskih stručnjaka i ekonomskih eksperata koji žele u zdravstvu ponovo uspostaviti financijski obrazac netransparentnog djelovanja u kojem bi svojevrsnim financijskim inženjeringom prikrivali i lažno prikazivali stvarni državni deficit." - stoji u  današnjem Priopćenju HLK 20170711

 

"Sve dok država u potpunosti ne onemogući prelijevanje namjenskog zdravstvenog novca za druge proračunske stavke - za Hrvatsku liječničku komoru krajnje je neprihvatljivo bilo kakvo dodatno financijsko opterećivanje građana u pogledu zdravstvenog osiguranja….

 

Apeliramo na državnu vlast da odustane od te namjere te da se počne odgovorno i u skladu sa zakonskim rješenjima odnositi prema zdravstvenom sustavu i zdravstvenim potrebama građana Republike Hrvatske.

 

Djelovanje HZZO-a izvan državne riznice pruža mogućnost sveobuhvatnog konsolidiranja financijskog poslovanja u zdravstvenom sustavu. Ono omogućava bolju i potpuniju kontrolu svih novčanih tijekova, objektivnije sagledavanje cjelokupnog financijskog poslovanja te pravovremenije i efikasnije reagiranje u cilju postizanja financijske održivosti sustava.

 

Naglašavamo da najveći dio duga u zdravstvu predstavlja zapravo dug države prema zdravstvenom osiguravatelju nastao zbog neplaćanja onih usluga koje je država obavezna plaćati iz općih poreza. Namjenski prikupljen „zdravstveni novac“ treba se isključivo plasirati u zdravstveni sustav, jer će se sustav u protivnom urušiti što će građanima onemogućiti dobivanje kvalitetne i pravovremene zdravstvene usluge.

 

Hrvatska liječnička komora drži da je transparentnost financijskog poslovanja preduvjet uvođenja reda u cjelokupni zdravstveni sustav.

 

Inzistiranjem na neovisnosti nacionalnog zdravstvenog osiguravatelja, zalažemo se za otvorene i čiste račune, suočavanje s realnošću i donošenje mjera koje će organizacijski i financijski stabilizirati sustav.

 

Sve dok država u potpunosti ne onemogući prelijevanje namjenskog zdravstvenog novca za druge proračunske stavke za Hrvatsku liječničku komoru krajnje je neprihvatljivo bilo kakvo dodatno financijsko opterećivanje građana u pogledu zdravstvenog osiguranja.

 

HZZO ne smije biti kasica prasica za krpanje rupa u državnom proračunu, već treba biti odgovoran zdravstveni osiguravatelj koji će svojim transparentnim i racionalnim načinom poslovanja biti jedan od jamaca ukupne održivosti zdravstvenog sustava." (Priopćenje HLK 20170711)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.