Ipak se kreće! 10 godina stara ideja o funkcionalnom spajanju bolnica


Sanja Jakelić ravnateljica OB Šibensko-kninske županije

Autor/Izvor: V. Cerkvenik

Objavljeno: 25.07.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Ipak se kreće! 10 godina stara ideja o funkcionalnom spajanju bolnica

U utorak 18. 07. 2017.  potpisan je prvi ugovor o funkcionalnom spajanju KBC-a Osijek i OB Našice. U ponedjeljak 24. 07.2017. ugovoreno je funkcionalno spajanje OB Šibenik i OVBHP Knin. Već u srijedu 26. 07.2017. na redu je potpisivanje  funkcionalnog spajanju bolnica  u Karlovcu i Ogulinu.  

 

„Ideja o funkcionalnom spajanju bolnica nije bila moja nego sam je naslijedio, a postoji desetak godina. No, uvijek je postojao otpor i lokalni razlozi zašto se u to nije išlo. Sada smo uspjeli prijeći s riječi na djelo, proces je krenuo i u idućih desetak dana 12 bolnica bit će funkcionalno povezano. Jako sam zadovoljan…“ – izjavio je ministar zdravstva  Milan Kujundžić u intervjuu za HINU (20170723)

 

Prvih 12 bolnica koje ulaze u funkcionalno spajanje su:

 • Našice-Osijek,
 • Šibenik-Knin,
 • Karlovac-Ogulin,
 • Slavonski Brod - Nova Gradiška,
 • Požega – Pakrac,
 • Vinkovci –Vukovar.

U nekoliko intervjua koje je dao u srpnju (NU2, Hina, Večernji list/Obzor) ministar Kujundžić naglašava da je svjestan postojanja političkih i drugih otpora funkcionalnom spajanju bolnica. No, ministar vjeruje da kontinuiranim dijalogom s vodstvom bolnica te snagom stručnih argumenata, kvantitativnih i kvalitativnih pokazatelja polako dobiva suglasnost i suradnju. „Ali ne lako i ne preko noći. To je proces.“ – kaže ministar zdravstva i ponavlja „Ako bolnica nema dovoljno specijalista i opreme za zahtjevnije postupke, ugrožava sigurnost i kvalitetu liječenja pacijenata“.

 

K tome, bolnice koje ulaze u funkcionalno spajanje, ne gube pravnu osobnost. One će  i dalje funkcionirati kao zasebni pravni subjekti.  

 

Funkcionalno spajanje bolnica omogućit će preraspodjelu i optimalno koncentriranje bolničkih usluga i korištenje postojećih kapaciteta, ukidanje nepotrebnog umnožavanja dijagnostičkih i terapijskih zahvata na malim zemljopisnim udaljenostima, te skratiti liste čekanja za određene zdravstvene usluge.

Bolnička djelatnost: „akutni“ kreveti vs. „palijativni i kronični“ kreveti

 • Promjene se odnose na postupke i akutne krevete na odjelima one bolnice ("manje") koja nema dovoljnog broja specijalista i opreme za zahtjevnije postupke. Akutni pacijenti će zbog toga  ležati u udaljenijoj („većoj“) bolnici ali će zato njihova sigurnosti i kvaliteta liječenja biti veća. Međutim, broj kreveta u „manjoj“ bolnici se neće niti smanjivati niti ukidati već će se prenamijeniti. Umjesto „akutnih“, kreveti će biti prenamijenjeni za „kronične i specifično palijativne“ bolesnike  koji su do sada bili minorni iako je potražnja za takvom zdravstvenom skrbi zbog starenja populacije sve veća.
 • Na primjeru OB Šibenik i  OVBHP Knin to će izgledati ovako: do kraja 2017. OVBHP Knin  postaje Centar za respiratorne bolesnike za područje cijele Dalmacije  a svi teški bolesnici koji su ovisni o umjetnim plućima bit će izmješteni u Knin čime ta bolnica preuzima obvezu  stvaranja centra izvrsnosti za palijativu. Za opremu, respiratore  i monitore bit će izdvojeno više od milijun kuna iz državnog proračuna. OB Šibenik će preuzeti   razvoj izvrsnosti  svih ostalih bolničkih djelatnosti te skrbi o cijeloj županiji.
 • Na primjeru KBC Osijek i OB Našice: našička bolnica će osigurati krevete za produženo liječenje i palijativnu skrb te respiracijske centre dok će KBC Osijek preuzeti razvoj izvrsnosti  svih ostalih bolničkih djelatnosti te skrbi o cijeloj županiji.

 

Poliklinička djelatnost: dostupnost liječnika specijalista, ušteda vremena na putovanje pacijenata te smanjenje lista čekanja

 • Većina pacijenata pregled će moći obaviti najbliže mjestu stanovanja, umjesto da putuju 50-100 kilometara. Zahvaljujući funkcionalnom spajanju,  „mala“ će bolnica osigurati dolazak specijalista (poliklinička djelatnost) iz „velike“ bolnice.
 • Na konkretnom primjeru to znači da za 85% dijagnostičkih postupaka pacijenti iz Našica više neće ići Osijek. Ugovorom o funkcionalnom spajanja KBC Osijek i OB Našice ustvari će se samo  formalizirati postojeća praksa. Naime, u posljednjih godinu dana, su specijalisti osječkog KBC-a odlazili raditi u našičku Opću bolnicu, a pacijentima iz Našica pružana je i usluga CT dijagnostike, budući da našička bolnica nema CT uređaj.
 • Ugovorom o funkcionalnom spajanja OB Šibenik i OVBHP Knin također će se samo formalizirti dosadašnja prakse da specijalisti OB Šibenik, po potrebi odlaze u OVBHP Knin i obrnuto. Za razliku od kninske, u šibenskoj bolnici pacijenti za neke preglede nerijetko čekaju danima, ili čak mjesecima.

 

Uštede u zdravstvenom sustavu po osnovi funkcionalnog spajanja bolnica

 • Kratkoročne uštede u prvih 6 bolnica koje ulaze u funkcionalno spajanje do kraja srpnja (Našice-Osijek, Šibenik-Knin, Karlovac-Ogulin) bi na godišnjoj razini iznosile do100 milijuna kuna. Dugoročne uštede bi bile znatno veće jer se više neće trebati kupovati oprema poput operacijskih stolova koja je skupa a malo (is)korištena a  ostvarit će se uštede i po osnovi dežurstava i organizacije službe.
 • Indirektna  ušteda  proizlazi i iz prenamjene „akutnih“ u „palijativne“ krevete  jer je palijativna skrb u našoj zemlji još nerazvijena/neorganizirana.  „Smanjenjem akutnih kreveta osigurali smo povećanje kreveta za  kronično liječenje i   palijativu za 0 kuna. U svakoj od šest bolnica koje u  srpnju provode  funkcionalno spajanje, postoji potencijal od 30-70 kreveta koji za 0 kuna mogu biti pretvoreni u krevete za kronično i palijativno liječenje. " U njih će biti izmješteni bolesnici koji sada leže na drugih odjelima - neurokirugiji, kardiokirurgiji ili nekoj drugoj intenzivnoj skrbi i zauzimaju krevete akutnim pacijentima. Tim ćemo bolnicama nabaviti respiratore budući da su palijativni bolesnici doživotno ovisni o respiratoru. Kad sve zbrojimo, u tih šest bolnica imat ćemo do kraja mjeseca između 300 do 400 palijativnih kreveta“– kaže ministar Kujundžić.(Izvor: HINA 20170723)

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.