Vinkovci: obitelj odbila obdukciju ali sada ipak optužuju liječnike


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 1.08.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Vinkovci: obitelj odbila obdukciju ali sada ipak optužuju liječnike

"Vinkovačka bolnica je dva puta ponudila obitelji pokojnog Zlatka Perkunića da se napravi obdukcija. Obitelj je prvotno pristala, ali su poslije pisanom odlukom odbili obdukciju. Za rasvjetljavanje cijelog slučaja bilo bi najbolje da je napravljena obdukcija preminuloga.“ – izjavio je jučer za Hinu ravnatelj vinkovačke Opće županijske bolnice (OŽB Vinkovci) dr. med. Krunoslav Šporčić  i napomenuo kako zbog toga nije utvrđen ni uzrok smrti pacijenta. 

 

On je  potvrdio kako je  31.07.2017. Povjerenstvo za unutarnji nadzor vinkovačke bolnice obavilo nadzor nad liječenjem preminulog pacijenta te je naglasio da nisu pronađene nepravilnosti u postupku liječenja a o rezultatima nadzora je obaviještena i obitelj pokojnika. te im je proslijeđena sva medicinska dokumentacija koju su tražili.

 

Podsjetimo, 53-godišnji Zlatko Perkunić zaprimljen je na gastroenterološkom odjelu OŽB Vinkovci 10. 06. 2017. zbog bolova u desnom predjelu trbuha. Preminuo je  dan kasnije 11. 06. 2017. Obitelji umrlog pacijenta se Jutarnjem listu požalila da je pokojni Zlatko  četiri i pol sata umirao u agoniji, a liječnici i sestre nisu mu pomogli. Zbog toga je njegova obitelj naknadno podnijela kaznene prijave protiv liječnika i medicinskog osoblja, koje optužuju za neprikladno liječenje.  

 

U međuvremenu se o vinkovačkom slučaju izjasnio i ministar zdravstva Kujundžić. On je naglasio  kako inače ne komentira pojedinačne slučajeve, ali da je kod pokojnog Zlatka Perkunića riječ o gastroenetrološkom slučaju. Kasko je  ministar  gastroenterolog, i sam je vrlo detaljno pregledao nalaze: "Treba izraziti sućut i žaljenje za smrt pacijenta. S druge strane, medicinsko osoblje koje je bilo  u službi te noći napravilo je  sve 'lege artis' i u stručnom smislu ništa nije propušteno. Uzrok nagle smrti je nešto što se događa i drugdje u svijetu. Ali, nikakvog propusta gledano mojim očima gastroenterologa nije bilo", rekao je ministar. (Izvor: Hina 20170731)

 

Danas se o vinkovačkom slučaju oglasila i Hrvatska liječnička komora: 

„Izričitim navođenjem imena vinkovačkih liječnika u medijima - u trenutku kad njihova eventualna krivnja u slučaju preminulog pacijenta Zlatka Perkunića uopće nije utvrđena- stigmatizira se liječnička struka u cjelini te se nanosi nepopravljiva šteta ugledu prozvanih liječnika, medicinskih sestara i vinkovačke bolnice“ – stoji u današnjem Priopćenju za medije Hrvatske liječničke komore (HLK).

 

Stoga, Hrvatska liječnička komora poziva novinare da svoje izvještavanje usklade s načelima Kodeksa časti hrvatskih novinara.  Nedopustivo je  neutemeljeno javno optuživati medicinskog osoblja vinkovačke  bolnice kojem se, bez ikakvih dokaza, stavlja na teret počinjenje teškog kaznenog djela vezanog uz slučaj preminulog pacijenta Zlatka Perkunića.

 

HLK izražava najdublju sućut obitelji gospodina Zlatka Perkunića koji je 11. 06. 2017. preminuo u Općoj županijskoj bolnici (OŽB) Vinkovci. Međutim,  iz Liječničke komore poručuju da su  primorani reagirati te najoštrije osuditi optužbe iznesene u medijima na račun djelatnika vinkovačke bolnice. Te su optužbe  u potpunoj suprotnosti s rezultatima nadzora koji je provelo Povjerenstvo za unutarnji nadzor OŽB Vinkovci."(Priopćenje HLK  20170801)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.