Novo sjedište Europske agenciji za lijekove u Zagrebu?


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 10.08.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Novo sjedište Europske agenciji za lijekove u Zagrebu?

Udomiti EMA-u  je jackpot, stvar financijskog i znanstvenog prestiža, golemi potencijal. Europska agencija za lijekove (EMA) do ožujka 2019. mora otići iz Londona zbog formalno pokrenutog procesa razdruženja  Britanije od EU (Brexit).

 

U ponedjeljak  31. 07. 2017.  je istekao rok za kandidaturu pa je sada  već poznato  da će novo sjedište EMA-e biti  u jednom od 19 gradova:  Amsterdam, Atena, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bruxelles, Bukurešt, Kopenhagen, Dublin, Helsinki, Lille, Milan, Porto, Sofija, Stockholm, Malta, Beč, Varšava i Zagreb.

 

Podsjetimo, ideju da se Hrvatska/Zagreb kandidira za sjedište EMA-e,  u medijima su počeli gurati  eurozastupnici Škrlec i Borozan.

 

Sredinom prosinca 2016., premijer Plenković uputio je pismo namjere sa željom da sjedište EMA-e bude u Zagrebu - predsjedniku Europskoga vijeća Donaldu Tusku, kao i predsjedniku Europske komisije Junkeru .

 

U veljači 2017.  hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan je bila u dvodnevnom radnom posjetu sjedištu EMA-e  u Londonu. Sadašnje sjedište EMA-e  prostire se na 265.450 četvornih metara. U 2015. godini EMA-u  je posjetilo  336.000 znanstvenih eksperata, pacijenata i zdravstvenih djelatnika.  Godišnji proračun EMA-e je veći od 300 milijuna eura, a zapošljava oko 900 visokokvalificiranih osoba. "Kada se to preračuna u  tisuće noćenja u hotelima, večera, vožnji i drugih usluga, ekonomska korist koju prisustvo EMA-e  donosi gradu domaćinu je ogromna, predstavlja golemi potencijal i stvar je financijskog i znanstvenog prestiža. A tome treba dodati i impuls farmaceutskom, istraživačkom i obrazovnom sektoru"-  izjavila je tom prigodom Biljana Borzan. (Izvor:Hina 20170210)

 

Sredinom srpnja  (13. 07.2017.) ministar zdravstva Milan Kujundžić, izvijestio je javnost da je Hrvatska i službeno  podnijela kandidaturu za sjedište EMA-e.

 

Hoće li Zagreb biti izabran između 19 kandidata?  

 

Konačnu odluku o novom sjedištu EMA-e donijet će šefovi država članica u Europskom vijeću u mjesecu studenome 2017. Trenutno još nisu usaglašeni ni kriterije za izbor koje tek treba  donijeti Europska komisija.  Konkurencija je velika pa je tako primjerice švedska vlada  imenovala ministra bez portfelja kojemu je trenutno jedini zadatak da lobira za dovođenje EMA-e iz Londona u Stockholm.

 

Hrvatski ministar zdravstva procjenjuje da Hrvatska ima realne šanse da joj se dodijeli sjedište EMA-e a naše su komparativne prednosti:

  • snažna  tradicija javnog zdravstva (Andrija Štampar),
  • zemlja smo s uglednom znanstveno-istraživačkom zajednicom na tom polju, primjerice nobelovci kemičari Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog,
  • također je važno da u zemlji postoji jaki sveučilišni centar,
  • tzv. zemljopisna dimenzija - činjenica da je Hrvatska nova članica EU u kojoj nijedna europska agencija nema sjedište  a Europsko vijeće je 2003. godine donijelo odluku da će nove države članice imati prednost kod određivanja sjedišta agencija,
  • dobra  prometna povezano i  dobar položaj u središnjem dijelu Europe,
  • snažna   farmaceutskoj industriji i snažno malo i srednje poduzetništvo kao glavni pokretač inovacija u farmakologiji,
  • hotelski kapaciteti koji mogu izdržati oko 36.000 noćenja godišnje budući da je EMA-u godišnje posjeti na tisuće stručnjaka,
  • Hrvatska  spada među najsigurnije zemlje u Europi,
  • u Zagrebu postoje višejezične škole za djecu 900 zaposlenika EMA-e  i pristup tržištu rada i zdravstvenoj zaštiti za njihove obitelji.
  • u Zagrebu postoji spreman prostor u Zagrebačkoj aveniji površine 32.000 četvornih metara, a cijene najma poslovnog  prostora u Hrvatskoj niže su nego u većini ostalih zemalja kandidatkinja, pa je to hrvatska komparativna prednost. Naime, jedan od kriterija je i da novo sjedište mora biti potpuno spremno preuzeti funkciju u ožujku 2019., kada Britanija napusti EU, kako bi se sačuvao kontinuitet poslovanja.

 

Odluku o novoj državi domaćinu EMA-e donosi Europsko vijeće u studenome 2017., a preseljenje se mora obaviti prije samog izlaska Velike Britanije (3/2019), a za to je potrebna dugotrajna i detaljna priprema.

 

*EMA je osnovana 1995. i nadležna je za procjenu sigurnosti i odobravanje stavljanja lijekova na tržište Europske unije. Udomljavanje te agencije vrlo je atraktivno s ekonomskog gledišta, jer to privlači kompanije, stručnjake i posjetitelje.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.