Je li ministar zdravstva uključen u reformu školstva?


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 8.08.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Je li ministar zdravstva uključen u reformu školstva?

O digitalnoj demenciji i kognitivnim sposobnostima učenika

 

U nastavku prenosimo polemiku Igora Čatića, profesor emeritus iz Zagreba; „U svom opširnom razgovoru za Večernji list (op.20170715), ministar Kujundžić predložio je da Zagreb ima samo 3 bolnice, a da se u starije bolnice ne ulaže. Ministar očito nije upoznat s jednim bitnim elementom planiranja prostora - to je za­jamčeno povećanje broja psihijatara koji će morati liječiti sve veći broj digitalno dementnih mladih generacija.

 

Rezultati istraživanja u SR Njemačkoj, a na poticaj njihovog ministarstva zdravlja su zastrašujući. U SR Njemačkoj ima oko 600.000 internetskih ovisnika i oko 2,5 milijuna problematičnih korisnika. Prema pisanju VDI-N od 2. lipnja 2017. posebno su ugrožena djeca i mladež. Tom porastu mladih psihijatrijskih bolesnika, pa i onih u predš­kolskoj dobi, posebno će pridonositi prerano digital­no opismenjavanje i korištenje pametnih telefona. To se već sada očituje u odgoju Z-generacije, rođene od 1995. koja ulazi u svijet rada.

 

U svojstvu vodite­lja Znanstveno-istraživačkog odbora za bioetiku, tehniku i transhumanizam organizirao sam tribi­nu "Digitalna demencija i kognitivne sposobnosti učenika", 11. svibnja 2017. Cijela tribina je snimljena i dostupna je u 4 nastavka (https://www.youtube. com/watch?v=mdCjRKJqfFI). Napomena: nisam ja uveo pojam digitalna demencija na ove prostore već jedan vrhunski stručnjak za to pitanje. Međutim, uveo sam sintagmu generacija tipkaroša.

 

Je li o potrebi za psihijatrima i potrebnim prostorom ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, posebno u kontekstu uvođenja e-škole, obavijestila ministra Kujundžića koji  mora pronaći dopunska sredstva suvremene medicine? (U zagrebačkoj bolnici sv. Ivan već postoji odjel za digitalne ovisnike.)

 

A je li o uvođenju eksperimentalne e-škole, obavi­ješten ministar financija Zdravko Marić, koji mora već za 2018. osigurati ne mala sredstva zbog njezina uvođenja. Ali i za liječenje posljedica digitalne de­mencije mladeži…. „(Izvor: polemika Igora Čatića, profesora emeritusa iz Zagreba, Večernji list 20170729)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.