*Tjedan dojenja: najava prve hrvatske banke humanog mlijeka


Milivoj Novak, Ružica Palić Kramarić, Valentina Otmačić, Dinka Barić i Anita Pavičić Bošnjak

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 2.08.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Tjedan dojenja: najava prve hrvatske banke humanog mlijeka

Otvaranje prve hrvatske banke humanog mlijeka očekuje se prema Strateškom planu Ministarstva zdravstva u 2018. godini a projekt je predstavljen javnosti povodom obilježavanja 27. Svjetskog tjedna dojenja (1.-7. kolovoza).

 

Prva banke humanog mlijeka osnovana je u Beču prije više od 100 godina. U Europi danas ima 214 banaka mlijeka a najviše ih djeluje u Italiji (njih 30).  

 

Banke humanog mlijeka su neprofitne organizacije za prikupljanje, ispitivanje, obradu, čuvanje i distribuciju humanog mlijeka, a organiziranjem banke humanog mlijeka osigurava se kvaliteta preživljavanja svoj prijevremeno rođenoj i životno ugroženoj djeci kao i bolesnoj novorođenčadi koja iz medicinskih razloga nisu u mogućnosti biti hranjena mlijekom svoje majke. Banka  mlijeka omogućava majkama koje imaju višak svoga mlijeka da ga daruju u banku gdje će se ono, nakon što se testira i analizira, moći sigurno distribuirati i dati svima onima kojima je potrebno.

 

Put prema  incijativi osnivanja prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj započela je 2012. godine udruga RODA (Roditelji u akciji), a danas je na čelu radne grupe Dinka Barić, predsjednica HUGPD-a (Hrvatske udruge grupa za potporu dojenju).

 

KBC Zagreb (Klinički bolnički centar) će za prvu hrvatsku banku humanog mlijeka osigurati potreban prostor. Prema riječima pomoćnika  ravnatelja KBC Zagreb,  prim. dr. Milivoja Novaka -u tijeku je priprema projektne dokumentacije  a  procijenjena vrijednost ulaganja je 2 milijuna kuna, uz troškove adaptacije prostora.

UNICEF će za osnivanje i funkcioniranje  banke humanog mlijeka osigurati financijsku i tehničku podršku.  Na humanitarnoj utrci Mliječna staza 9. i 10. rujna UNICEF će okupiti građane, tvrtke i osobe iz javnog života, kako bi zajedno osigurali uspješan „start“ za ovu vrijednu investiciju u zdravlje najmlađih.

U Hrvatskoj se godišnje u prosjeku 2000 djece rodi prijevremeno, a njih 400 treba intenzivnu liječničku skrb. Majčino mlijeko je ključno za njihovo preživljavanje i razvoj. Prijevremeno rođena djeca koja se hrane majčinim mlijekom u višestruko su manjem riziku od teških infekcija i razvoja dugotrajnih komplikacija te kraće borave u bolnici.

 

U svijetu je svako deseto novorođenče prijevremeno rođeno, a takva su djeca posebno osjetljiva na različite bolesti i povećanu smrtnost. Godišnje u svijetu umire oko 1,1 milijun nedonošene djece a procjena Svjetske zdravstvene organizacije je da dojenje i kontakt s kože na kožu može spasiti 450.000 nedonoščadi diljem svijeta.

 

Projekt  osnivanja naše prve banke humanog mlijeka su u utorak 01.08.2017.  javnosti predstavili:

  • Dinka Barić,  voditeljica radne skupine za osnivanje banke humanog mlijeka i predsjednica Hrvatske udruge grupa za potporu dojenju (HUGPD),
  • Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku,
  • dr. sc. Ružica Palić Kramarić, pomoćnica ministra, Ministarstvo zdravstva RH,
  • prim. dr. Milivoj Novak,  pomoćnika  ravnatelja KBC Zagreb,  
  • Anita Pavičić Bošnjak, nacionalna koordinatorica za program promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege.

„Osnivanje banke humanog mlijeka je prepoznato kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit najmlađe djece i dio je Strateškog plana Ministarstva zdravstva 2018. - 2020.   a  niz strateških dokumenata RH usmjeren je ka promicanju dojenja jer je zaštita, promicanje i potpora dojenja  javno zdravstveni prioritet RH“,  - izjavila je dr. sc. Ružica Palić Kramarić, pomoćnica ministra zdravstva Republike Hrvatske.

„Majčino mlijeko jedan je od najdragocjenijih resursa našeg planeta. Ono je zlatni standard u prehrani najmlađih i od vitalne važnosti za svako, a posebno prijevremeno rođeno dijete.. Vjerujemo da će ga, kada za to dođe vrijeme, podržati i majke doniranjem svog mlijeka kako bi pomogle drugim majkama i njihovoj djeci”, -  kazala je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

 

"Anketa provedena 2013. u svim hrvatskim jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja pokazala je da se isključivo doji pri otpustu oko 60% djece što znači da se još uvijek 40% naše nedonoščadi ne hrani majčinim mlijekom i to želimo promijeniti. Istraživanja su, pokazala da banke mlijeka značajno doprinose boljoj skrbi nedonoščadi u jediniciama intenzivnog neonatalnog liječenja zbog toga što se smanjuje uporaba zamjenskog mlijeka, zato što ta djeca ostvaruju pozitivne učinke na zdravlje i smanjuju se troškovi zdravstvene skrbi", - kazala je Anita Pavičić Bošnjak, nacionalna koordinatorica za program promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege.

 

 

*) Svjetski tjedan dojenja - World Breastfeeding Week (WBW)

obilježava se prvih sedam dana mjeseca kolovoza (1—7. kolovoz). Podržavaju ga  UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) i Međunarodno udruženje pedijatara (IPA). Inicijativu je još 1992. godine pokrenula WABA (World Alliance for Breastfeeding Action - Svjetski savez akcije za dojenje), kako bi provodila ciljeve Innocenti deklaracije o zaštiti, promicanju i  potpori dojenju. Nije upitno da  dojenje pruža potpun prehrambeni i preventivni zdravstveni paket za bebe i malu djecu te da predstavlja jednu od najodrživijih praksa na svijetu. Zna se također da je dojenje bitno za žene jer pomaže pri gubitku težine po porodu, zaštiti od raka dojke i drugih bolesti, kao i odgodi povratka menstruacije i ovulacije. Pa ipak, u mnogim dijelovima svijeta malo je neprekinuta dojenja. Zašto postoji takav jaz između onoga za što znamo da je dobro i onog što se zaista  zbiva? Kampanje poput Svjetskog tjedna dojenja služe da se taj jaz smanji. (www.roda.hr)

U 2018. godini obilježava se  27. Svjetski tjedan dojenja.  

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.