*Tjedan dojenja: breastfeeding +selfie = brelfie trendseterice


FB:brazilski supermodel i poduzetnica Gisele Bundchen začetnica je brelfie trenda

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 3.08.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Tjedan dojenja: breastfeeding +selfie = brelfie trendseterice

Mame dojilje se često susreću  s čuđenjem onih kojima pogled na dojilju na javnom mjestu  smeta umjesto da na to gledaju kao na iskaz ljubavi. "Dojenje je snažan dokaz ljuba­vi, no postalo je normalno pri­krivati ga. Želim da ono postane normalno", - napisala je  na svome profilu Tamara Eccelstone i tako pokrenula  Brelfie trend na društvenim mrežama za promociju dojenja u javnosti. Istini za volju: trendsetterica je ipak bila Gisele Bundchen, brazilski supermodel i poduzetnica koja je još 2014. godine na Facebooku objavila foto­grafiju na kojoj doji svoju bebu dok je oko nje vojska vizažista, stilista i frizera. 

 

Za one koji to još ne znaju: riječ „brelfie“ je o složenici riječi "selfie" i "breastfeeding" (dojenje), a od­nosi se na fotografije majki koje doje te njihovo objavljivanje na društvenim mrežama.

 

No, prije ere društvenih mreža  bila je  Jerry Hall, manekenka i  supruga frontmena The Rolling Stonesa Micka Jaggera, koja je 1999. godine  za naslovnicu časopisa Vanity Faira pozi­rala kako doji sina i predvidjela današnji brelfie fenomen.

 

Bogata nasljednica Tamara Ecclestone često objavljuje fotografija doje­nja kćerkice Sophie a lavinu ne baš dobronamjernih komentara izazvala je fotografijom na kojoj opušteno doji dijete  u kupaćem kostimu. Komentari „dušobrižnika“ ispod  te fotografija nisu bili ohrabrujući: "Jadno dijete. Zašto ne možeš za­držati ove trenutke za sebe i svoju kćer? Mrzit će te kad bude stari­ja".

 

Tamarin je odgovor: "Mislim da je tužno što nešto poput dojenja može prouzročiti toliko mržnje. Osobito mi je žao zbog onih koji to nastoje seksualizirati. Dojenje je moćna demonstracija skrbi i to ne bismo trebali skrivati."

 

Promociju dojenja u javnosti i Brelfie trend na društvenim mrežama podržale su objavom fotografija dojenja na svojim profilima mnoge poznate estradne mame: pjevačice Alanis Morissette i Gwen Stefani, glumica Alyssa Milano, reality show zvijezda Kourtney Kardashian,  manekenka Miranda Kerr…

 

Brelfie trendu priključile su se i domaće „selebovke“: voditeljica Belma Džomba na Instagramu je objavila fotografiju s kćerima Unom i Adom, na kojoj mlađu djevojčicu doji. I glumica Mirna Medaković Stepinac, koja je proljetos rodila blizanke Zoru i Kaju, pokazala je kako se ne ustru­čava dojiti u javnosti objavivši fo­tografiju ispred HNK u Zagrebu.

 

Ispod Mirnine  fotografije javila se komentarom mlada mama, glumica i pjevačica Vanda Win­ter. "Svaki dan cicamo u parku i hrvam se s tobožnjim ćudoređem makar bih najradije izvela toples", napisala je tragajući za namjen­skim pokrivalom (maramom) za mame koje doje u javnosti.

 

 

*) Svjetski tjedan dojenja - World Breastfeeding Week (WBW)

obilježava se prvih sedam dana mjeseca kolovoza (1—7. kolovoz). Podržavaju ga  UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) i Međunarodno udruženje pedijatara (IPA). Inicijativu je još 1992. godine pokrenula WABA (World Alliance for Breastfeeding Action - Svjetski savez akcije za dojenje), kako bi provodila ciljeve Innocenti deklaracije o zaštiti, promicanju i  potpori dojenju. Nije upitno da  dojenje pruža potpun prehrambeni i preventivni zdravstveni paket za bebe i malu djecu te da predstavlja jednu od najodrživijih praksa na svijetu. Zna se također da je dojenje bitno za žene jer pomaže pri gubitku težine po porodu, zaštiti od raka dojke i drugih bolesti, kao i odgodi povratka menstruacije i ovulacije. Pa ipak, u mnogim dijelovima svijeta malo je neprekinuta dojenja. Zašto postoji takav jaz između onoga za što znamo da je dobro i onog što se zaista  zbiva? Kampanje poput Svjetskog tjedna dojenja služe da se taj jaz smanji. (www.roda.hr)

U 2018. godini obilježava se  27. Svjetski tjedan dojenja. 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.