*Dan branitelja: iz fondova EU 22 milijuna eura za veteran. centre


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 4.08.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan branitelja: iz fondova EU 22 milijuna eura za veteran. centre

Za osnivanje ve­teranskih centara, namijenjenih pružanju psihosocijalne potpore hrvatskim ratnim vojnim invali­dima i stradalnicima Domovin­skog rata, iz fondova EU će se osigurati 22 milijuna eura a radovi bi trebali početi u 2018. godini. Uz veteranski centar  u Lipiku koji je već u funkciji korisnika, predviđeno je osnivanje još 5 takvih centara: u Da­ruvaru, Osijeku, Petrinji, Šibeniku i  Sinju.

Centar u Daruvaru će se graditi iz temelja dok će se u Petrinji, Ši­beniku i Sinju adaptirati  biv­ši vojni objekti. Za veteranski centar u Osijeku se planira, u suradnji s Ministarstvom državne imovine, osigurati prostor u nekadašnjem hotelu Mursa. (Izvor: Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved predstavnicima Udruge veterana vojne policije, Osijek 20170602)

 

Podsjetimo, veteranski  centar u Lipiku je bio prvi, eksperimen­talni projekt prijavljen  za financiranje iz fondove EU. Lipik  je trebao pomoći da se cijeli niz takvih projekata predstavi Europi, čije članice posljednjih desetljeća nisu imale  ratova pa Europi ni ne poznaje problematiku veterana.

 

Nažalost, gradnja prvog veteranskog centra  u Lipiku nije tekla glatko. Inicirao ga je SDP-ov ministar branitelja Matić u HDZ-ovom Lipiku a realizacija je  zapinjala 2 godine i tek je unatrag nekoliko mjeseci u funkciji, uz odlične ocjene do­sadašnjih korisnika.


Preliminarna anketa koju je provelo Ministarstvo branitelja u vrijeme SDP-ove vlade je pokazala  da oko 7400 branitelja (ili  oko 400 ko­risnika u svakoj županiji) treba ovakvu vrstu skrbi. U veteranske centre bi trebali biti smješteni:

  • umirovljeni branitelji bez odgovarajuće obiteljske skrbi,
  • stopostotni invalidi,
  • roditelji poginulih brani­telja,
  • silovane žene

Neki od njih boravit će u veteranskom centru na određeno vrijeme, neki i do­životno. U centru će se odvijati re­habilitacija, ali i psihosoci­jalni, kulturni i zabavni sa­držaji.

 

*) Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Blagdan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. kada je točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila je hrvatska zastava.  U vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" -  u samo 84 sata - hrvatska vojska i policija oslobodile su Knin, Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenicu, Slunj, Plitvice Gračac, Lovinac Sveti Rok, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja s oko 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja, sve do međunarodno priznate granicu Hrvatske i BiH. (Izvor: www.sabor.hr/  Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj)

Od 1996. do 2008. godine, ovaj je državni blagdan nosio naziv: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.  Izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj u. svibnju 2008. godine proširen je  naziv blagdana pa od tada nosi naziv Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.