OB Varaždin: zbog papirologije energetska obnova čeka 14 mjeseci


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 18.08.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

OB Varaždin: zbog papirologije energetska obnova čeka 14 mjeseci

Od svečanog  potpisivanja ugovora je proteklo čak 14 mjeseci a radovi na energetskoj obnovi  varaždinske  bolnice (OB Varaždin) počinju tek sada!

 

„Nakon više od godinu dana čekanja, dobili smo suglasnosti na projekte i potpise te regulirali seriju odnosa s Fondom, APN-om, PPD-om i bolnicom.  Odnosi su bili opterećeni nizom problema… No, ako znate što radite i ako to radi netko tko je je to puno puta radio na velikim projektima, i komplicirane stvari mogu se napraviti djelotvornije. Zahvaljujem predstavnicima ministarstava, Vlade, ravnateljima i direktorima fondova i svima koji su doprinijeli tome da smo doslovno u 30 dana, dobili suglasnosti nakon više od godinu dana čekanja…“- izjavio  je novi varaždinski župan i nekadašnji potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Radimir Čačić te na taj način indirektno kritizirao rad prethodnog varaždinskog župana i novog potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Predraga Štromara.

 

Radovi  energetske obnove obuhvatit će  7 zgrada OB Varaždin u kojima se obavlja medicinska djelatnost a koje su izgrađene između 1956. i 2001. godine: zgrada kirurgije, zgrada interne, zgrada neurologije, zgrada ljekarne, zgrada praonice, zgrada logopedije (bivše Računovodstvo i zgrada kuhinje.

Energetska obnova na pojedinim  objektima  varaždinske bolnice podrazumijeva: novo krovište, toplinsku izolaciju, novu fasadu, nove prozore, promjenu dijela postrojenja koja se odnose na grijanje i hlađenje, postavljanje solarnih kolektora i drugo.

Ciljevi (4) energetske obnove su:

 • ušteda energije, jer je varaždinska bolnica bila u lošem stanju i kao takva ogroman potrošač energije a energetskom obnovom  se postiže ušteda  50-70% energije,
 • smanjenje zagađenja okoliša kroz smanjenje ispuštanja CO2,
 • poticanje gospodarstva, odnosno graditeljstva,
 • bolnica će i ljepše izgledati i biti ugodnija okolina za pacijente i djelatnike

Vrijednost energetske obnove je 83,5 milijuna kuna. Investicija će se sljedećih 14 godina otplaćivati iz ušteda na energentima, koje će iznositi oko 60 milijuna kuna.

 

„Budući da je riječ o energetskoj obnovi, cilj je da u konačnici varaždinska bolnica troši manje energije. Prema proračunima, godišnja potrošnja energije smanjit će se za oko 8,4 milijuna kilovata, što je godišnje oko 3,4 milijuna kuna. Ono što kao izvođač radova možemo reći da se nadamo kako će sve ići po planu te da će sljedeće godine bolnica osvanuti u novom ruhu„ -  izjavio je Damir Spudić, član Uprave i izvršni direktor zadužen za financije u tvrtki PPD ESCO (Prvo plinarsko društvo), koja je izvođač radova.

 

Bolnica u Varaždinu obnavlja se u skladu s Programom energetske obnove javnih zgrada koji organiziraju APN (Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama) i  FZOEU (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost). 

 

Ulaganje u energetsku obnovu OB Varaždin::

 • 24 milijuna kuna osigurava FZOEU (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost),
 • ostatak osigurava Prvo plinarsko društvo (PPD), pružatelj energetske obnove, odabrano putem postupka javne nabave.

Od svečanog potpisivanja ugovora do početka radova na energetskoj obnovi bolnice je prošlo  14 mjeseci. Gradilište je konačno otvoreno 16.08. 2017.godine. Radovi bi trebali biti završeni za 16 mjeseci jer je ugovoreni rok 31.12. 2018. godine.

 

Ravnatelj OB Varaždin dr. Nenad Kudelić  je podsjetio  na sva aktualna ulaganja  u varaždinsku bolnicu:

 1. energetska obnova 7 zgrada OB Varaždin  do kraja 2018.,
 2. u tijeku je i postupak javne nabave za 128-slojni CT uređaja,
 3. do kraja 2017. godine očekuje se  nabavka dugo  isčekivane magnetske rezonance,
 4. Odjel hemodijalize uskoro će se preseliti na 5. kat internističko-pedijatrijskog paviljona.
 5. realizacija objedinjenog hitnog bolničkog prijema,   
 6. realizacija  dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije,
 7. u Novom Marofu (dislocirani dio OB Varaždin) uskoro počinje projekt izgradnje spojnog objekta
 8. ne smijemo  zaboraviti da treba realizirati još jedan važan projekt, a to je okosnica bolnice - izgradnja jedinice intenzivnog liječenja, operacijskog bloka, transfuzije i radiologije“ – naglašava ravnatelj Kudelić .

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.