KoHOM i HUBOL: smjernica za PZZ su nejasne i medicinski neutemeljene


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 18.08.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

KoHOM i HUBOL: smjernica za PZZ su nejasne i medicinski neutemeljene

KoHOM i HUBOL načelno pozdravljaju izradu smjernica za liječnike ali se protive Smjernicama za  PZZ od  09.07. 2017. jer nisu jasne, nisu medicinski utemeljene, niti ciljane. Njihova primjena u svakodnevnoj praksi neće biti moguća jer će stvoriti niz nejasnoća i nedoumica za liječnika u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ) te će posljedično opteretiti bolničke specijaliste uz stvaranje nepotrebnog dodatnog kaosa – stoji u Otvorenom pismu koje je 14.08.2017. Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) i Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) uputila:

  • Ministarstvu zdravstva (MiZ),
  • Hrvatskom liječničkom zboru (HLZ),
  • Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO)

Tzv. Okvirne smjernice za PZZ koje je donio Hrvatski liječnički zbor  09.07.2017. godine,  predstavljaju upute liječnicima iz Primarne zdravstvene zaštite  s ciljem da ih se usmjeri kako prepoznati pacijenta koji treba prioritetni specijalistički pregled u bolničkoj ustanovi. 

 

„Prema predloženim smjernicama gotovo svaki pacijent može postati prioritetan jer smjernice nalažu kako većina općih simptoma iz svih medicinskih specijalnosti može pacijenta svrstati u kategoriju prioritetnog pacijenta“, - smatraju u HUBOL-u i KoHOM-u.

 

Te će  smjernice donijeti dodatne nevolje liječnicima iz Primarne zdravstvene zaštite budući da bi, postupajući po njima, morali primjerice procijeniti koji kardiolog je "mjerodavan" za njihovog pacijenta, a koji nije budući da, prema smjernicama, "svi složeni kardiološki bolesnici s odranije poznatom dijagnozom i pogoršanjem trebali bi biti u mogućnosti u kratkom roku doći do mjerodavnog kardiologa".

 

Pored navedenih nejasnoća i medicinskih neutemeljenosti, smjernice nisu ciljane. One nisu pisane za liječnike budući da se u njima koristi niz paušalnih, neobjektivnih, nepreciznih i neprofesionalnih izraza koje ne priliče liječničkom izričaju, npr. brzo lupanje srca, dramatično pogoršanje, velika količina krvi, značajno ozljeđivanje i slično.

 

"HUBOL i KoHOM cijene dosadašnje postupanje liječnika iz PZZ-a koji su i prije izrade predloženih Smjernica znali prepoznati hitnog pacijenta kao jedinog koji zahtijeva neposredno, prioritetno postupanje i zbrinjavanje, te smatramo da predložene Smjernice neće donijeti očekivani boljitak u zdravstvenom sustavu nego će samo dodatno opteretiti ionako preopterećeni liječnički korpus, kako liječnika iz PZZ-a tako i onih bolničkih. Prihvaćanje takvih Smjernica predstavlja dodatnu pravnu nesigurnost za liječnike budući da nejasne, medicinski neutemeljene smjernice s opasnom širinom njihovog tumačenja mogu biti predmetom prijepora između pacijenta i liječnika, na liječnikovu i štetu stvarno potrebitih pacijenata", - stoji u priopćenju HUBOL-a  i KoHOM-a  od 14.08. 2017.

 

"Zbog svega toga smo pokrenuli pravnu procjenu predloženih smjernica nakon čega ćemo sve svoje članove pozvati na njihovo nepoštivanje u svrhu njihove zaštite od medicinski i stručno neutemeljenih i pravno opasnih konstrukcija", navode iz HUBOL-a i KoHOM-a.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.