HZJZ: svaka druga e-cigareta s količinom nikotina iznad dopuštene


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 23.08.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

HZJZ: svaka druga e-cigareta s količinom nikotina iznad dopuštene

U svakoj drugoj e-cigareti količina nikotina  je iznad do­puštene - pokazuje ispitivanje u nadlež­noj službi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) a od 10 usnika za elektroničke cigarete - u njih 3 je utvrđena nedopuštena količina olova. Spomenuta tri usnika, koje su u HZJZ ispitivali, izrađena su od kopolimera, nehrđajućeg čelika te jedan od kombinacije tih dvaju materijala.

 

Jesu li  onda e-cigareta i klasična duhanska cigareta jednako štetni? 

Istini za volju treba naglasiti  da prosječni korisnici e-cigarete konzumiraju značajno nižu razinu i manji broj poznatih toksičnih tvari i spojeva u aerosolu u odnosu na korisnike konvencionalnih cigareta. No, razine nekih toksičnih tvari u aerosolu poput olova, kroma, ni­kla i formaldehida kod različitih proizvoda mogu se jako razliko­vati, pa čak doseći i više razine od onih u duhanskom dimu.

 

„Dokazi koji se temelje na procjeni kemijskih spojeva u otopinama i aerosolu iz e-cigarete upućuju na potencijal­nu citotoksičnost nekih otopina (koncentracija i broj različitih okusa u otopini), što bi trebalo izazvati zabrinutost i oprez radi uporabe e-cigareta kod trudnica“ – stoji u izvještaju HZJZ-a.

 

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo napominju da, dok su provodili istraživanje e-cigareta, nije bila za­konski postavljena granica od maksimalnih 20 miligrama ni­kotina po mililitru tekućine.

 

E-cigareta su se na tržištu pojavile relativno nedavno pa dokazi o njezi­nu utjecaju na razvoj mnogih bo­lesti, naročito malignih, neće biti dostupni još godinama.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.