Smijeh je lijek - klauni doktori na pedijatriji KBC-a Rebro


Arhiva Večernji list

Autor/Izvor: Večernji list 190211

Objavljeno: 12.06.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Smijeh je lijek - klauni doktori na pedijatriji KBC-a Rebro

Tijekom neko­liko mjeseci posjeta KBC-u Rebru, klauni su razveselili čak 1073 djeteta.

 

Projekt međunarodne organizacije Red Noses "Klauni doktori“ djeluje u sedam europskih zemalja te na Novom Zelandu. U jesen 2010.godine  stigao je i u  Hrvatsku. U hrvat­skom ogranaku ima 11 „Klauna doktora“  a  edukaciju za rad  s djecom su prošli u Beču.  „Probni rok"  na pedijatriji KBC-a Zagreb je prošao odlično pa je odlučeno da klauni u bijelim kutama male pacijente i dalje redo­vito posjećuju po odjelima dva puta tjedno.  Riječ je o glumcima i glaz­benicima, posebno pripre­mljenima za taj susret, koji djeci, ali i roditeljima olakšavaju stresne bolničke dane.

Kako izgleda susret  klauna i  malih bolesnika, opisali su  u intervjuu za Večernji list, mala pacijentica Iva  i „glavni“ klaun Zoran Vukić,  koji je klaunsku karijeru otpočeo prije više od 10 godina.

„Toga dana, mama baš ni­kako da dođe... Stalno sam gledala vrata jer bilo je do­sadno“- prisjetila se sedmo­godišnja Iva svojeg prvog susreta s klaunima. Baš kada se najmanje nadala, na staklima sobe ugledala je dva crvena nosa. „ Prilije­pili su se, a onda ušli u sobu. Izvodili su ludorije... Jako sam se smijala“.
 „ U sobe stižemo u paru, i imamo pripremljenu 15-minutnu etidu za mališane“ objašnjava Zoran način rada s djecom. Tijekom neko­liko mjeseci posjeta Rebru, klauni su razveselili čak 1073 djeteta.

Dr. Lidija Hrastić Novak, iz zagrebačkog Ureda za zdrav­stvo , pozvala je Crve­ne nosove da nakon KBC-a Rebro  posjete  male bolesnike  i u  bolnicama u vlasništvu Grada na Goljaku, Srebrnjaku i u Kukuljevićevoj.  Grad će  se pobrinuti za potporu.
FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.