HLK o ukidanju koncesija liječnika opće i obiteljske medicine


Autor/Izvor: Priopćenje HLK 20170831

Objavljeno: 1.09.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

HLK o ukidanju koncesija liječnika opće i obiteljske medicine

Trpimir Goluža ispred HLK zatražio od ministra Kujundžića pojašnjenje najavljene promjene pravnog status liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

 

HLK kao krovno strukovno tijelo zaduženo za zaštitu interesa liječnika - traži od ministra zdravstva pojašnjenje najavljene promjene pravnog status liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Ministar Milan Kujundžić je u nekoliko medijskih nastupa - bez ulaženja u srž predstojećih promjena  - tek najavio promjena u organizaciji rada i statusu liječnika u PZZ-u:

  • ukida se sustav koncesija liječnika opće i obiteljske medicine (primarna zdravstvena zaštita/PZZ),
  • formirat će se  sustav ordinacija kao oblika vlasništva liječnika u PZZ
  • navedene promjene pravnog  status liječnika u PZZ ići će u sklopu novog Zakonu o zdravstvenoj zaštiti,

Priopćenjem od 31.08.2017., predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK)  Trpimir Goluža zatražio je pojašnjenje od ministra zdravstva Milana Kujundžića o najavljenom ukidanju sustava koncesija i novom formiranju sustava ordinacija kao oblika vlasništva liječnika opće i obiteljske medicine.

 

U dopisu, koji je predsjednik HLK-a uputio ministru zdravstva povodom ovih promjena u sklopu novog Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Komora podsjeća na zakonsku obvezu suradnje u izradi i usklađivanju propisa koji se tiču liječništva i obavljanja zdravstvene djelatnosti:

 

„U ime Liječničke komore, kao krovnog strukovnog tijela zaduženog za zaštitu interesa liječnika, molim Vas detaljno objašnjenje inicijative Ministarstva zdravstva kojom se planira mijenjati pravni status i položaj liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ). Tražimo cjelovit sadržaj najavljenih promjena, kako bismo donijeli stav o tom pitanju, te se zatim aktivno uključili u donošenje odgovarajućih rješenja. To je naše zakonsko pravo, ali i obveza“,- obrazložio je predsjednik Komore dr. sc. Goluža.

 

HLK želi aktivno sudjelovati u procesu donošenja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti kako bi nova rješenja bila optimalna za sve liječnike i ostale zdravstvene radnike, ali i za pacijente i cijeli zdravstveni sustav.

 

Podsjećamo, ministar zdravstva prof.dr. Kujundžić je u brojnim medijskim nastupima iznio i najavio tek kratke naznake, bez nužnih pojašnjenja, promjena u organizaciji rada i statusu liječnika u PZZ-u.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.