Reforma PZZ: ZA i PROTIV nasljeđivanja ordinacija obiteljske medicine


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 6.09.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Reforma PZZ: ZA i PROTIV nasljeđivanja ordinacija obiteljske medicine

U prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti – koji bi se u Saboru trebao naći do kraja godine - ulaze i promjene pravnog  status liječnika opće i obiteljske medicine (PZZ). Formirat će se  sustav ordinacija kao oblika vlasništva liječnika u PZZ i ukinuti limitiranje koncesija  od 30% za zaposlenike domove zdravlja. U tom kontekstu se otvara pitanje naslje­đivanja (prodaje) ordinacije  te se  javljaju zagovornici i protivnici takve opcije. (Napomena:pod pojmom „ordinacija“ se ne podrazumijeva prostor/nekretnina već djelatnost.)

 

„Kad ja odem u mirovinu, što treba učiniti s mojom opremlje­nom ordinacijom? Što s pacijentima koji su navikli dolaziti u tu ordinaciju? Ako ste nešto 30 godina radili, skupili odre­đene pacijente, pružili uslugu, nabavili opremu, onda ta or­dinacija ima i neku vrijednost. U cijeloj zapadnoj Europi ordi­nacije imaju svoju vrijednost i prodaju se. Otkup ordinacije u Bavarskoj je 70-80.000 eura i, ako to ne može kupiti liječnik, lokalna zajednica pomaže kako bi osigurala zdravstvenu zašti­tu“ – kaže Vikica Krolo predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) koja je sudjelovala u na­javljenim zakonskim izmjenama i kojoj je iz prve ruke poznata praksa u susjednim europskim zemljama jer je njena kolegica iz Hrvatske otkupila jednu takvu ordinaciju u Njemačkoj.

 

Generalno, liječnici primarne zdravstvene zaštite zagovaraju ovakvo rješenje i  smatraju da nasljeđivanjem ordinacija, odnosno njihovom prodajom po odlasku u mirovinu dobivaju zasluženu otpremninu.

 

Među protivnicima  nasljeđivanja ordinacija opće i obiteljske medicine je Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske (UPUZ). Dražen Jurković, direktor UPUZ-a i nekadašnji državni tajnik u Ministarstvu zdravstva postavlja ključna pitanja:

  • Što će to obiteljski liječnici pro­davati ili nasljeđivati?
  • Pacijente?
  • Brend ?
  • Prostor ordinacije?

„Ako se  prodaju/nasljeđuju pacijenti, to je u suprotnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zašti­ti prema kojem pacijent slobod­no bira liječnika na primarnoj razini.“

 

„Ako se prodaje/nasljeđuje brend ordinacije, to je također upitno jer je brend vezan za liječnika koji obavlja djelatnost i uz pružaje usluge teme­ljene na radu i znanju liječnika.“

 

„Ako se prodaje/nasljeđuju prostor ordinacije u kojem se pruža primarna zdravstvena zaštita - kako se mogu privatizirati prostori koji su u javnom vlasništvu tj. vlasništvu domova zdravlja i njihovih osnivača županija? A prostori ordinacija u privatnom vlasništvu mogu se i sada slobodno prodavati na tržištu!“

 

„Jer prodavati „ordinaciju“(koncesiju) vrlo je disku­tabilno u sustavu primarne zdravstvene zaštite koji isključivo financira država i kojem pacijente osigurava ta ista država te u pro­storima koji su izgrađeni dopri­nosom svih građana.“ - nabraja dr. Jurković pitajući i kako će se osigurati priarna zdravstvena zaštita tamo gdje ne bude in­teresa liječnika.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.