Kirurg Tomislav Mihaljević, Hrvat na čelu prestižne američke bolnice


kirurg Tomislav Mihaljević

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 13.09.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Kirurg Tomislav Mihaljević, Hrvat na čelu prestižne američke bolnice

Inovatorski uspjeh kirurga Tomislava Mihaljevića je patent za kardioskopski sustav za minimalno invazivne operacije srca za koji je u Cleveland Clinic 2006. i 2007. godine osvojio nagradu za inovaciju.

 

Kardiotorakalni kirurg specijaliziran za minimalno invazivnu i robotičku kirurgiju, inovator i menadžer Tomislav Mihaljević novi je glavni direktor prestižne američke bolnice Cleveland Clinic s više od 50.000 zaposlenih i godišnjim prihodom od 8,5 milijardi dolara u 2016. godini. Cleveland Clinic se tijekom posljednjih godina proširila na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini:

  • prihodi bolnice su gotovo utrostručeni unutar  nešto više od dekade (porast prihoda s 3,7 milijardi dolara u 2004. na 8,5 milijardi dolara u 2016. godini),
  • bolnica je najveći poslodavac u Ohiju s više od 50.000 njegovatelja, te kontinuirano razvija svoj ugled kao globalni lider u rezultatima i inovacijama.

Dr. Tomislav Mihaljević je rođen u Hrvatskoj, diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a specijalistički staž završio u Zurichu. U Ameriku, točnije u Boston, je preselio 1995. godine gdje se zaposlio u "Brigham and Women's hospital", a devet godina kasnije prelazi u Cleveland Clinic (2004.).Od 2015. godine je radio kao direktor podružnice Cleveland Clinic u Abu Dhabiju, prve takve bolnice otvorene izvan SAD-a.

 

Kao autor ili koautor radio je na više od 145 članaka objavljenih u prestižnim medicinskim znanstvenim časopisima te je autor velikog broja priručnika o robotici u medicini i minimalno invazivnim operacijama mitralnog srčanog zaliska. Odobren mu je patent za kardioskopski sustav za minimalno invazivne operacije srca te je u ClevelandClinici 2006. i 2007. godine osvojio nagrade za inovaciju.

„Dr. Mihaljević ima bogato iskustvo najprije kao inovativan kirurg svjetske klase, a potom i kao menadžer  fokusiran na kvalitetu zdravstvenog sustava, sigurnost i iskustvo pacijenata, te razvoj poslovne strategije“, rekao je Robert E. Rich Jr., predsjednik UO bolnice Cleveland Clinic koji je jednoglasno za novog direktora izabrao uglednog hrvatskog kirurga. Službeno preuzimanje dužnosti je od 01.01.2018. godine


U nastavku prenosimo napis objavljen u Večernjem listu 20170909 pod naslovom „Osoba tjedna Tomislav Mihaljević, u Clevelandu vodi elitnu kliniku, za Zagreb nije dobar“:

 

„Mladi liječnik završio je Medicinski fakultet u Zagrebu nakon čega je volontirao na Institutu za tumore, no unatoč zalaganju i znanju koje je stekao, za njega nije bilo stalnog zaposlenja. Kao i deseci njegovih kolega, odlučio je potražiti bolji život izvan Hrvatske. I uspio je. lako početak priče zvuči kao da se odigrava danas, radi se o 1989. godini, a mladi je liječnik Tomislav Mihaljević, danas ugledni svjetski kardiokirurg koji je nedavno postao glavni direktor klinike u Clevelandu, jedne od najprestižnijih klinika u Sjedinjenim Američkim Državama. Mihaljević je pak donedavno bio glavni direktor klinike u Abu Dhabiju, bolnice na 13 katova s 5000 zaposlenih. No osim čestitki koje dr. Mihaljević s pravom zaslužuje, najtragičnije je to što se isti scenarij odlaska kvalitetnih mladih ljudi nastavlja i danas, nakon gotovo tri desetljeća. Hrvatska je, izgleda, dovoljno bogata da nekoliko puta podmiruje milijunske dugove bolnica i nema potrebe za stručnjacima poput Mihaljevića.“ (Izvor: Večernji list 20170909,  Luka Capar)

...

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.