Kongres Brijuni: pozitivan utjecaj MPO, kontracepcija i demografija


*Dr. sc. Dinka Pavičić Baldani

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 8.09.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Kongres Brijuni: pozitivan utjecaj MPO, kontracepcija i demografija

Na Brijunima održan Međunarodni kongres o humanoj reprodukciji (07.-10.09. 2017.)

 

U Hrvatskoj je rođeno 80.000 djece zahvaljujući liječenju neplodnosti koja u našoj zemlji ima 50-godišnju tradiciju i gotovo 35-godišnju tradiciju provođenja medicinski potpomognute oplodnje. Hrvatska je 7. je zemlja na svijetu s IVF uspjehom zahvaljujući stručnjacima – Velimir Šimunić, Suchanek i Macas iz popularne „Petrove bolnice“ u sklopu KBC-a Zagreb. Upravo pozitivan utjecaj medicinski potpomognute oplodnje (MPO) i kontracepcije na demografiju, kao i osnivanje nacionalnog registra za MPO –su bile udarne teme  Međunarodnog kongresa o humanoj reprodukciji, održanog proteklog tjedna (07.-10.09. 2017.) na Brijunima.

 

Prije 22 godine, u Hrvatskoj se održao prvi kongres na temu humane reprodukcije. Otada pa do danas, u Hrvatskoj su gostovali mnogi svjetski stručnjaci kao što su;

 • Patrick Steptoe koji je zaslužan za rođenje 1. djeteta na svijetu, uz izvantjelesnu oplodnju,
 • Alex Lopata koji je ostvario 2. Svjetski uspjehu IVF-u,najpopularnije metode MPO-a
 • Leon Speroff, otac ginekološke endokrinologije.

Ove su godine organizatori na brijunski kongres pozvali brojne svjetske i domaće stručnjake među kojima izdvajamo:

 • Yacoub Khalaf, medicinski ravnatelj regulatornog tijela britanske vlade za liječenje i istraživanje neplodnosti i član Izvršnog odbora Nacionalnog povjerenstva za klinička istraživanja u reproduktivnoj medicini Velike Britanije; 
 • Roberto Lertxundi, ravnatelj Klinike Euskalduna iz Bilbaa (Španjolska), Voditelja odjela andrologije te seksualnog i reproduktivnog zdravlja i člana Izvršnog odbora Europskog društva za kontracepciju i reproduktivno zdravlje;

Zbog negativnih demografskih trendova u Hrvatskoj, glavne teme ovogodišnjeg  Kongresa o humanoj reprodukciji bile su usmjerene na pozitivan učinak medicinski potpomognute oplodnje (MPO) i kontracepcije na poboljšanje nataliteta, što uključuje sudjelovanje stručnjaka reproduktivne medicine u kreiranju nacionalne populacijske politike. 

 

Uzroci pada nataliteta ekonomske su, ali i društvene prirode. Među značajnijim je uzrocima i odgađanje rođenja prvog djeteta za kasniju dob kada su i rizici neplodnosti veći. O pozitivnim iskustvima utjecaja MPO-a na demografiju u Velikoj Britaniji govorio je Yacoub Khalaf, medicinski ravnatelj regulatornog tijela britanske vlade za liječenje i istraživanje neplodnosti i član Izvršnog odbora Nacionalnog povjerenstva za klinička istraživanja u reproduktivnoj medicini Velike Britanije.

 

O uspješnost provođenja IVF postupka, najpopularnije metode MPO-a, na brijunskom su kongresu govorili Zev Rosenwax i Richard Legro iz SAD-a, stručnjaci iz Belgije, Italije i Velike Britanije, kao i domaći stručnjaci Velimir Šimunić i Hrvoje Vrčić iz Zagreba.

 

U očuvanju reproduktivnog zdravlja, važnu ulogu imaju prevencija i učinkovito liječenje genitalnih upala obaju partnera. Kontracepcijske pilule štite od zdjeličnih upala, umanjuju rizik od cista na jajnicima, endometrioze i mioma. U okolnostima odgađanja trudnoće, te intervencije čuvaju reproduktivne organe i povećavaju kasniju plodnost. O tome može li kontracepcija imati pozitivan učinak na demografiju, govorio je Roberto Lertxundi, ravnatelj Klinike Euskalduna iz španjolskog/baskijskog Bilbaa, voditelj odjela andrologije te seksualnog i reproduktivnog zdravlja i član IO Europskog društva za kontracepciju i reproduktivno zdravlje.

 

Hrvatska i dalje nema državni registar za MPO.

Ministarstvo zdravstva RH prati godišnje izvještaje koji ukazuju na trendove unutar MPO-a. No, samo bi državni registar za MPO omogućio pregled svih napravljenih postupaka MPO-a, kao i vjerodostojnu uspješnosti te adekvatno reagiranje  praćenjem zakonske regulativeO ovoj su temi govorili  Alenka Sirovec i Josephine Lemmen te prenijeli iskustva Registra za MPO kraljevine Danske. Dinka Pavičić Baldani,Velimir Šimunić, Patrik Stanić te Dejan Ljiljak predložili su izgled budućeg hrvatskog registra za MPO u skladu s najvišim svjetskim standardima.

 

Ovogodišnji je brijunski kongres  zapravo objedinio 3 tradicionalna stručna skupa:

 • međunarodni kongres o humanoj reprodukciji s 22 godine tradicije,
 • hrvatski kongres o ginekološkoj endokrinologiji, humanoj reprodukciji i menopauzi s 11 godine tradicije,
 • kongres hrvatskog društva kliničkih embriologa s međunarodnim sudjelovanjem s 4-godišnjom tradicijom.

Organizatori 22. Međunarodnog kongresa o humanoj reprodukciji (Brijuni, 07.-10.09. 2017.) su:  

 • Hrvatsko društvo za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju, 
 • Hrvatsko društvo kliničkih embriologa,
 • Hrvatski liječnički zbor (HLZ).  Suorganizatori Kongresa su 5 društva HLZ-a (društvo za menopauzu HLZ-a, društvo ginekologa i opstetričara HLZ-a, društvo za ginekološku uroginekologiju HLZ-a, društvo za ginekološku endoskopiju HLZ-a,društvo za kolposkopiju i bolesti vrata maternice HLZ-a)

 

Kongresu je predsjedavala dr. sc. Dinka Pavičić Baldani* dok je počasnim Predsjednikom Kongresa imenovan doajen reprodukcijske medicine prof. dr. sc. Velimir Šimunić.

 

 

*Dr. sc. Dinka Pavičić Baldani, izvaredni je profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te ginekolog u KBC Zagreb. Subspecijalistica je ginekološke endokrinologije, humane reprodukcije i menopauzalne medicine. Sudjelovala je i bila voditelj nekoliko domaćih i međunarodnih projekata iz raznih područja reproduktivne medicine, kontracepcije i opće ginekologije. Dinka Pavičić Baldani autor je 7 knjiga i 25 poglavlja u knjigama i skriptama, te je autor više od 50 recenziranih radova. Njezina glavna područja istraživanja/ interesa su:neplodnost i metode pomognute oplodnje,

 • anovulacija, osobito PCOS,
 • kontracepcija,
 • menopauzalna medicina.

Na domaćim i međunarodnim konferencijama dr. sc. Pavičić Baldani održala je brojna pozvana izlaganja. Trenutno obnaša dužnosti:

 • predsjednica Hrvatskog društva za humanu reprodukciju i ginekološku endokrinologiju,
 • potpredsjednica Hrvatskog društva za menopauzu,
 • član Upravnog odbora Hrvatskog androloškog društva,
 • član Nacionalnog odbora za medicinski pomognutu oplodnju Ministarstva zdravstva RH,
 • član Središnjeg etičkog povjerenstva Hrvatske agencije za ljekove i medicinske proizvode (HALMED).
 • član Upravnog odbora Europskog društva za kontracepciju i reproduktivno zdravlje (ESCRH),
 • član Mediteranskog društva za reproduktivnu medicinu (MSRM),
 • nacionalna predstavnica u Europskom društvu za reproduktivnu medicinu (ESHRE). (Izvor: www.brijuni-hdgehr.org)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.