Sisak i Požega: mora li mala javna bolnica imati najbolji MR u državi ?


Autor/Izvor: V. Cerkvenik

Objavljeno: 20.09.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

Sisak i Požega: mora li mala javna bolnica imati najbolji MR u državi ?

„Najbolji uređaj MR ima bolnica u Požegi. Ima bolnica u malim sredinama koje su znatno bolje opremljene nego one najveće u državi, iako nemaju ni dovoljno pacijenata niti liječnika za tako moćne uređaje…U posljednje dvije godine 3-4 puta sam prošao cijelu Hrvatsku, dobro upoznao situaciju po bol­nicama - nemamo dovoljno zdravstvenih djelatnika da iskoristimo sve po­tencijale zdravstvene infrastrukture koju imamo.“ – izjavio je predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) dr.sc.Trpimir Goluža u intervjuu za subotnji Večernji list (20170916) .

 

Istoga dana, u istom broju Večernjaka objavljen je i članak u kojem sisačko-moslavački župan Ivo Žinić govori o tome što je sve poduzeo da i  bolnica u Sisku do kraja 2017. „napokon dobije 5 milijuna kuna vrijedan uređaj za MR“.

 

„Uz pomoć dona­cija i pomoć gradova i općina, uskoro ćemo imati potrebnih 2,5 milijuna kuna koliko iznosi po­lovica cijene za na­bavu prvog uređaja za magnet­sku rezonanciju (MR) u OB "Dr.  Ivo Pedišić" u Sisku. Drugu polovicu očekujemo od Ministarstva zdravstva.“ –  iznosi svoja očekivanja  župan Žinić.

 

Podsjetimo, 1.000.000  kuna za MR uređaj za sisačku bolnicu donirala je HEP (Hrvatska elektroprivreda). HEP je javna tvrtka, donedavni monopolist o čijem netržišnom i prema potrošačima nekorektnom poslovnom ponašanju može mnogo toga argumentiranoga  reći  pisac ovih redaka kao i brojni drugi mali potrošači električne energije.

 

Vratimo se  sada   intervjuu predsjednika HLK-a  Trpimira Goluže  iz kojeg izdvajamo dio u kojem govori o neracionalnostima u bolnicama u javnom vlasništvu, napose onima u vlasništvu  siromašnijih i manjih županija (među koje spadaju i naprijed spomenute bolnice u Požegi i Sisku).

 

„..Evo, u posljednje dvije godine tri-četiri puta sam prošao cijelu Hrvatsku, dobro upoznao situaciju po bol­nicama. Dominantni problem zdravstve­nog sustava je kadrovski deficit. Nemamo dovoljno zdravstvenih djelatnika da iskoristimo sve po­tencijale zdravstvene infrastrukture koju imamo. A zašto bolnice ne rade i poslije podne? – jer je nemoguće   organizirati redovni rad u 2  smjene - jednostavno nemamo  dovoljno izvršitelja u sustavu. Pojedine bolnice ne mogu vlastitim  kadrom pokriti ni sva potrebna dežurstva za hitne slučajeve…Imamo bolnice u malim sredinama koje su znatno bolje opremljene nego one najveće u dr­žavi, ali nemaju jednostavno niti dovoljno pacijenata niti liječnika niti potrebe za tako moćnim ure­đajima. Tako na primjer najbolji uređaj magnetske rezonancije u državi ima županijska opća bolnica u Požegi.   Ako nema potrebe, pitanje je zašto je ondje takav uređaj na­bavljen?

Stručno utemeljen razlog za to ne postoji. Vjerojatno je taj MR uređaj baš za tu bolnicu nabavljen jer je u vrijeme njegove kupnje državni tajnik u tadašnjem Ministarstvu zdravlja bio liječnik koji je inače zaposlen u OŽB-u Požega. Drugo objašnjenje i poveznicu za tako "mudru" kupnju teško je pronaći.“

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.