Je li američki ministar "odletio" zbog putnog troška ili zdr. zakona?


Tom Price, američki ministar zdravstva i socijalne zaštite

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 3.10.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Je li američki ministar "odletio" zbog putnog troška ili zdr. zakona?

U turbulentnih 8 mjeseci Trumpove vladavine, prvi ministar koji je bio prisiljen dati ostavku je onaj na čelu  ministarstva zdravstva i socijalne zaštite. Tom Price - ortopedski kirurg i republikanski kongresmen u više mandata - podnio je ostavku 29. rujna. Na meti žestokih kritika javnosti našao se zbog unajmljivanja privatnih čarter letova na račun poreznih obveznika za službena putovanja. Američka javnost očekuju od državne administracije štedljivost pa je pravilo da i najviši dužnosnici, izuzev onih koji se bave pitanjima nacionalne sigurnosti, koriste jeftinije komercijalne letove za službena putovanja. 

 

Portal Politico, koji je otkrio aferu, nabrojio je najmanje dvadesetak Priceovih službenih putovanja privatnim zrakoplovima za što je iz državne kase potrošeno više od 400.000 dolara.

 

62-godišnji ministar Price, s reputacijom uglednog liječnik i konzervativnog političara, pokušao je spasiti obraz i poziciju u Bijeloj kući te se nakon izbijanja afere javno  ispričao i ispisao ček na 52.000 dolara kojim je državnoj riznici želio vratiti dio službenih troškova. No to nije bilo dovoljno.

 

Prema pisanju HRT portala, poznavatelji prilika u Washingtonu kažu da je afera bila samo povod smjene. Pravi je razlog to što Tom Price nije ispunio očekivanja predsjednika Trumpa vezano za zakon o dostupnoj zdravstvenoj zaštiti  tzv. „Obamacare“. Kao iskusni zastupnik, Price je imao zadatak izgraditi most usaglašavanja  između republikanaca na Capitol Hillu i Trumpove Bijele kuće i osigurati glasove za promjenu zakona o zdravstvu. No on taj zadatak nije ispunio.

Podsjetimo, Donald Trump je još kao predsjednički kandidat, u kampanji najavio da će prvog dana u Ovalnom uredu od Kongresa zatražiti da odbaci „Obamacare“ iako postoje dijelovi tog zakona koji mu se sviđaju „poput mogućnosti da mlađi ljudi dulje ostanu na osiguranju svojih roditelja te zabrane osiguravateljima da odbiju zdravstveno osiguranje na temelju već postojećih zdravstvenih tegoba.“

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.