Trumpcare vs Obamacare


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 18.10.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Trumpcare vs Obamacare

„Demokrati, preostaje vam samo da sa mnom pregovarate o zamjenskom modelu zdravstvenog osiguranja, o mojem (op.ur.:Trumpcare) modelu. Vaš Obamacare se urušio.“ - twitao je prošlog četvrtka američki predsjednik na svom profilu.

 

Donald Trump je 12. 10. 2017. iznenadio američku jav­nost predsjedničkom izvršnom naredbom kojom će u 2018. godini  zaustaviti  ispla­tu 9 milijardi dolara i tako ukinuti federalno financiranje  Obamacare-a.  Riječ je o godišnjem iznosu koji je iz federalnog proračuna uplaćivan osiguravateljima kao subvencija za osnovno zdravstveno osiguravanje ,milijunima Ameri­kanaca s niskim primanjima. Bez 9 mlrd. ukinutih dolara, osiguravatelji ostaju bez subvencija i u 2018. godini više neće moći po dosadašnjoj cijeni prodavati police osnovnog zdravstvenog osiguranja koje su bile dostupne siromašnima. Prve projekcije pokazuju da će najpopularnijim policama Obamacare-a skoćiti cijena za 20%.

 

Bijela kuća objavila je da su fede­ralni poticaji kojima se doplaćivalo zdravstveno osiguranje za Amerikance s najnižim primanji­ma protuzakoniti i da predstav­ljaju "još jedan primjer toga kako je Barack Obama neodgovorno trošio dolare poreznih obveznika i kršio zakon da bi financirao su­stav koji je od samoga početka bio loš".

 

Još nedavno – kada je smijenio ministra zdravstva Toma Pricea -  izgledalo je da Donald Trump neće uspjeti održati predizborno obećanje o ukidanju Obamacare-a. Predsjednika nisu podržavali  čak niti svi senatori i za­stupnici iz „njegove“ Republikanske stranke. Oni su upozoravali da se 2018. godine održavaju međuizbori a da oni  u svojim izbornim bazama imaj jedan dio siromašnih glasača kojima je Obamacare ponudio dugo željeno zdravstveno osigu­ranje a ukidanje istoga odbit će glasače od republikanskih kandidata.

 

Sada je predsjednik Trump ipak našao način kako zaobići Kongres u čijoj je nadležnosti formalno ukidanje Obamacare-a. Predsjedničkom izvršnom naredbom od 12. 10. 2017. Trump je  zatvorio „pipu“ s 9 mlrd. subvencija iz državnog budžeta za zdravstvene  osiguravatelje u 2018.

 

Odmah su reagirali brojni  političari iz redova demokrata koji smatraju da je to Trum­pov udarac upućen milijunima obitelji koje pripadaju srednjoj i nižoj klasi. Državni tužitelji Kalifornije i NewYorka već su najavili pravnu bitku za opstanak Obamacare-a, pokrenut  će  sud­ski proces kojim će zaustaviti provedbu Trumpove izvršne naredbe.

 

Istini za volju – Trump je Amerikancima obećao „svoj“ model osnovnog zdravstvenog osiguranja. On bi uveo još jeftinije police osnovnog zdravstvenog osiguranja. No kvaka je u tome što će takve police biti s radikalno manjim opsegom zdravstvene skrbi, pa će u slučaju bolesti takvi osiguranici morati iz vlastitog džepa po tržišnoj cijeni plaćati sve usluge koje ne spadaju u najosnovnije li­ječenje i nisu pokrivene policom.

 

Drugi problem je što je američki predsjednik svojom naredbom od 12.10. 2017. počeo urušavati postojeći model dostupnog zdravstvenog osiguranja za siromašne (Obamacare) a da prethodno nije izgrađen novi. Donald Trump je tek najavio „da će malo pomalo početi uspo­stavljati sustav zdravstvene za­štite kakav Amerikanci odavno zaslužuju“. Time je predsjednik preuzeo doista veliku odgovornost za kaos koji bi se mogao dogoditi u prelaznom razdoblju do uspostave „Trumpcare-a“.

 

Bijela kuća sada je lopticu prebacila Kongresu koji je još jed­nom pozvala da formalno ukine Obamaca­re i zamijeni ga nečim "suvislijim i normalnijim“.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.